Pri atentáte na jemenské mešity zahynulo najmenej 137 ľudí

ČTK TA3 TASR SITA
20.3.2015 13:05

Jemen sa spamätáva z mimoriadne krvavých útokov. Teroristi zaútočili počas poludňajších modlitieb šiitskych veriacich. K zodpovednosti za atentáty na mešity sa priznal Islamský štát

Mestom otriasli tri explózie

Metropolou otriasli 3 explózie. Prvá bomba vybuchla v mešite Badr v južnej časti mesta. V okamihu, keď sa z nej snažili veriaci utiecť, odpálil sa ďalší atentátik, ktorý stál pri vchode do mešity. Tretí samovrah zaútočil na mešitu Hašúš na severe mesta.

Obe mešity sú známe ako centrá prívržencov šiitského kmeňa Húsiov, ktorý stojí na čele povstania proti vláde prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hadího.

K zodpovednosti sa priznal kalifát

K zodpovednosti za samovražedné útoky sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát. Priznanie sa k "požehnanému vpádu do brlohov šiitov", ktoré sa objavilo na internete, zatiaľ nebolo potvrdené z nezávislých zdrojov.

Objavilo sa na rovnakej webovej stránke, na ktorej sa líbyjská vetva IS priznala k zodpovednosti za stredajší teroristický útok na múzeum Bardo v Tunisku.

Dôvodom môže byť vláda Hadího

Prezidentová rezidencia v Adene sa vo štvrtok stala terčom útoku neznámeho bojového lietadla. Prezident sa pri útoku nezranil. Hadího administratíva bola v domácom väzení v Saná do januára, keď povstalci zaútočili na vládne budovy. 

Šiiti obsadili hlavné mesto vlani s tým, že plánovali Jemen oslobodiť od skorumpovaného vedenia. Hadí a vláda vtedy rezignovali, prezident po úteku do Adenu však svoju rezignáciu stiahol a teraz sa snaží opäť si získaž priazeň juhojemenských kmeňov.

Vo štvrtok zahynulo v Jemene 13 ľudí pri prestrelke medzi priaznivcami prezidenta Hadího a jeho predchodcu Alího Abdalláha Sáliha, ktorého podporujú najmä povstalci. Do konfilktu v Jemene zasahuje tiež Irán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok