Tuniská vláda zverejnila záznam z múzea, pátrajú po treťom útočníkovi

TA3 TASR Youtube
22.3.2015 10:15

Tuniské ministerstvo vnútra zverejnilo záznam, na ktorom sú teroristi počas stredajšieho útoku na múzeum Bárdá v Tunise. Prezident krajiny oznámil, že útočníci boli až traja, pričom jeden z nich je stále na úteku. Počas teroristického útoku zahynulo 25 ľudí, väčšinou zahraničných turistov.

Návštevníka nechali odísť

Na zázname z bezpečnostných kamier, ktorý sprístupnilo tuniské ministerstvo vnútra, vidno dvoch mužov, ako s automatickými puškami a ruksakmi prechádzajú cez vstupnú halu budovy.

Ďalší záber zachytil situáciu, keď dvojica pri schodoch náhodne stretne návštevníka múzea. Jeden z ozbrojencov na neho rýchlo namieri zbraň, následne ho však nechá odísť. Útočníci potom postupujú hore chodmi ďalej na poschodie.

Oboch ozbrojencov sa podarilo zneškodniť pri prestrelke s bezpečnostnými zložkami v areáli múzea. Minimálne jeden z nich mal na sebe pripevnený opasok s výbušninami.

Vycvičení v džihádistickom tábore

Podľa tuniského rezortu vnútra absolvovali výcvik v džihádistickom tábore, nachádzajúcom sa na území kontrolovanom militantnou organizáciou Islamský štát v susednej Líbyi.

Tuniské úrady v sobotu oznámili, že od stredajšieho teroristického útoku na múzeum Bárdú v Tunise zadržali viac ako 20 podozrivých militantov.

Polícia pátra po treťom útočníkovi

Prezident Bádží Káid Sibsí vyhlásil, že polícia pátra po poslednom z trojice ozbrojencov. V rozhovore pre francúzsku televíziu iTele Sibsí priamo v múzeu povedal, že na  útoku sa podieľali "traja agresori", pričom dvoch z nich zabili pri zásahu bezpečnostné jednotky a tretí je na úteku.

Podľa Sibsího extrémisti, ktorí do svojich radov zverbovali približne 3000 Tunisanov, aby bojovali v Iraku a Sýrii, nemajú nič spoločné s islamom a Tunisko proti nim vedie vojnu. "Keď nás niekto vtiahne do vojny, budeme viesť vojnu," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok