Tunisko zadržalo od útoku v múzeu už vyše 20 podozrivých militantov

TASR
21.3.2015 16:39

Tuniské úrady zadržali od stredajšieho teroristického útoku na múzeum Bárdú (Le musée national du Bardo) v Tunise viac ako 20 podozrivých militantov.

Rozsiahla operácia proti extrémistom

Od stredajšieho teroristického útoku na tuniské múzeum Bárdú zadžali úrady už viac ako 20 militantov. "Prebieha rozsiahla operácia proti extrémistom," uviedol hovorca tuniského rezortu vnútra, ktorý zároveň dodal, že polovica z 20 zadržaných osôb je podozrivá z priamej účasti na stredajšom teroristickom útoku.

Tuniská vláda plánuje v rámci celoštátne sprísnených bezpečnostných opatrení vyslať armádu do najväčších miest krajiny.

Vyjadrili úctu obetiam

Stovky Tunisanov prišli vyjadriť úctu obetiam útoku na omšu v jednej z miestnych katedrál, na ktorej sa zúčastnilo aj viacero ministrov. Na bezpečnosť spomienkového ceremoniálu v centre Tunisu dohliadalo, pozdĺž známeho bulváru Habíb Burgiba, množstvo policajtov.

Najsmrteľnejší teroristický útok na cudzincov v Tunisku od roku 2002 prišiel v čase snáh krajiny o prechod k plnej demokracii štyri roky po revolúcií, ktorá odštartovala udalosti takzvanej arabskej jari.

Pri útoku zomrelo 23 ľudí

Dvaja atentátnici zastrelili v stredu pri útoku na múzeum 23 ľudí - 20 zahraničných turistov a troch Tunisanov. Medzi 17 doposiaľ identifikovanými obeťami z radov cudzincov sú občania Talianska, Japonska, Francúzska, Španielska, Kolumbie, Británie, Poľska a Belgicka.

K zodpovednosti za útok sa prihlásili militanti z teroristickej organizácie Islamský štát, no odnože al-Káidy v Tunisku zverejnili na svojich účtoch na sociálnych sieťach údajné podrobnosti o masakre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok