Džihádisti pri útoku na tuniské múzeum zajali a zabíjali turistov

TA3 ČTK TASR SITA
18.3.2015 16:12

Na tuniské múzeum zaútočili ozbrojenci, ktorí zajali turistov a zabili až 20 z nich. Vládne jednotky ich už zneškodnili. K útoku sa vraj prihlásil kalifát.

Džihádisti pri útoku na tuniské múzeum zajali a zabíjali turistov
ČTK SITA/AP

Útok na známe múzeum

Ozbrojenci spustili paľbu na turistov vystupujúcich z autobusov pred tuniským národným múzeom, pričom zabili 22 ľudí, z toho 20 cudzincov. Ďalších vzali ako rukojemníkov vo vnútri múzea, kam utiekli.

Múzeum Bárdú sa nachádza v susedstve parlamentu, kde v čase útoku rokovali poslanci, prítomní boli aj minister spravodlivosti so sudcami a veliteľmi armády.Bezpečnostné sily vtrhli do múzea o dve hodiny neskôr. Zabili dvoch militantov, podľa arabských médií išlo o džihádistov, ozbrojených kalašnikovmi a oslobodili všetkých rukojemníkov.

Podľa tuniského premiéra prišli o život turisti z Japonska, Talianska, Španielska, Kolumbie, Francúzska, Austrálie a Poľska. Pri operácii zahynul aj jeden policajt a jedna zamestnankyňa múzea. K útoku sa podľa ruského portálu Sputnik prihlásil Islamský štát.

Najhorší útok od roku 2002

Útok na takýto známy cieľ je ranou pre malú severoafrickú krajinu, ktorá sa vo veľkej miere spolieha na európsky turizmus. Tunisko, kde povstanie proti autokratovi Zajnovi al-Abidínovi bin Alímu v roku 2011 inšpirovalo revolúcie takzvanej arabskej jari v Egypte, Sýrii, Líbyii či Jemene, sa vo všeobecnosti vyhlo chaosu a násiliu, ktoré následne postihlo ostatné krajiny.

Bezpečnostné sily tam napriek tomu čelia rôznym zoskupeniam islamských militantov, ktoré vznikli v nadväznosti na povstanie. Úrady tiež odhadujú, že k džihádistom bojujúcim v Sýrii a Iraku sa pripojilo okolo 3 000 Tunisanov, čo vyvoláva obavy, že po návrate sa môžu doma pokúsiť o útoky.

Najnovší útok bol najhorší od útoku na synagógu na ostrove Džerba v roku 2002, pri ktorom zahynulo 19 ľudí vrátane 11 nemeckých turistov. K činu sa vtedy prihlásila al-Kájda.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok