Lákavá Saudská Arábia. Akých futbalistov si uchmatla do svojho majetného náručia?

ta3/Patrik Mindžák/BBC/Reuters/Šport.sk
9.7.2023 08:50

Príbeh futbalovej Saudskej Arábie začal koncom minulého roka, keď angažovali Cristiana Ronalda. Od toho času zažíva arabská krajina boom, aký nepoznajú. Verejný investičný fond štátu hospodári s takmer 600 miliardami eur, používa ich na rozvoj a propagáciu športu. Aj to je dôvod, prečo nakupuje futbalistov do svojich klubov a ponúka im rozprávkové peniaze. Akí futbalisti podľahli mohutnej sile ropným financiám?

Lákavá Saudská Arábia. Akých futbalistov si uchmatla do svojho majetného náručia?
TASR/AP

Kto tam už prestúpil?

Počas júna a začiatkom júla sa rotzrhlo vrece s futbalistami, ktorí postupne oznamovali svoj odchod na Blízky východ. Potvrdili to Karim Benzema, N'Golo Kante, Kalidou Koulibaly, Edouard Mendy, Ruben Neves či Marcelo Brozovič. 

Saudi oslovili aj Lionela Messiho, ten však zamieril do Spojených štátov, konkrétne do Interu Miami. Pripravili aj ponuku pre legendárneho talianskeho brankára Gianglugiho Buffona, ktorý je aj napriek 45 rokom stále žiadaným artiklom. Ponúkajú mu tam neuveriteľných 30 miliónov eur za dve sezóny, píše web sport.sk. Neobišli ani poľského kanoniera Roberta Lewandowského, ktorému ponúkli až 150 miliónov eur za rok. Ten však ponuku odmietol, chce zostať v Barcelone. A rozhodne to ešte nie je koniec. Saudi lanária aj trénerov.

Zhodou okolností, dvojica koučov, ktorí tam pôsobia, sú Portugalčania. Už rok tam trénuje bývalý kormidelník anglického Wolverhamptonu Nuno Espírito Santos, pod taktovkou má klub Al-Ittihad. Pred pár dňami Al-Hilal predstavil meno, ktoré pozná azda každý vo svete futbalu - povedie ich slávny Jorge Jesus

Do tretice by sme mohli menovať aj bývalú hviezdu Liverpoolu Stevena Gerrarda, ktorý najprv odmietol presun do Saudskej Arábie, napokon po pár týždňoch ponuku prijal. Novou výzvou sa stal klub Al-Ettifaq.

Ponuku dostal aj jeho slávnejší kolega José Mourinho. Ten ju však odmietol. Mohol sa stať najlepšie zarábajúcim trénerom na svete, ak by šéfoval saudskej reprezentácii.

Majú záujem aj o Slovákov?

Čo sa týka slovenských futbalistov, ponuku vraj dostal aj hráč Neapola Stanislav Lobotka a to od tímov Al-Nassr (bol by spoluhráčom Ronalda) a Al-Ahli. Stredopoliar sa k tomu ešte nevyjadril, ostáva aspoň zatiaľ v milovanom Neapole. S tímom získal titul po dlhých 33 rokoch.

Kiss, ktorý v Saudskej Arábii hráva už šesť rokov, mu odporúča, aby tam neodišiel. "Prestup do Saudskej Arábie v jeho prípade dáva ekonomický význam. Zo športového pohľadu by urobil krok späť," uviedol pre web sport.sk.

"Ak sa rozhodne prijať ponuku zo Saudskej Arábie, bude mať dobrý život, podobný európskemu či americkému. Strávi ho v jednom z rezortov, kde mu zabezpečia všetko, nič mu nebude chýbať. Fanúšikovia by ho milovali, mal by s nimi podobné zážitky ako v Neapole, do ulíc by vychádzal len ťažko. Saudská Arábia je určite najfutbalovejšia krajina na Blízkom východe. Ľudia vám dajú pocítiť úspech aj neúspech. Nech už sa teda rozhodne akokoľvek, nebudem ho odsudzovať. Rozumiem saudskoarabským lákadlám. Osobne si však myslím, že ešte má čas na to, aby tento krok spravil. Ale ak ho už spraví, musí zostať ambiciózny a nielen si užívať. Potom môže byť spokojný on, reprezentačný tréner a aj naši fanúšikovia," dodal Kiss.

David Zíka, futbalový agent zo spoločnosti, GLOBAL Sports, prezradil, že sa Saudi zaujímalo aj o Martina Dúbravku a Patrika Hrošovského, informoval web sport.sk.

Na snímke slovenský futbalový reprezentant Stanislav Lobotka. TASR/Martin Baumann

Téme Saudskej Arábie a futbalových prestupov do krajiny sme sa venovali aj vo štvrtok 6. júla.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok