Blinken a Si Ťin-pching sa zhodli: Je potrebné zlepšiť vzájomné vzťahy USA a Číny

ta3 TASR
19.6.2023 15:16

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas stretnutia s ministrom zahraničných vecí Spojených štátov Antonym Blinkenom vyjadril nádej, že Blinkenova návšteva "pozitívne ovplyvní" snahy o zlepšovanie vzťahov medzi Pekingom a Washingtonom. V podobnom zmysle sa vyjadril aj šéf americkej diplomacie, informuje agentúra AFP.

Blinken a Si Ťin-pching sa zhodli: Je potrebné zlepšiť vzájomné vzťahy USA a Číny
TASR/AP

"Interakcie dvoch štátov by vždy mali byť založené na vzájomnom rešpekte a úprimnosti. Dúfam, že Blinkenova návšteva bude mať pozitívny dopad na stabilizáciu vzťahov Číny a USA," povedal čínsky prezident. Dodal, že USA a Čína počas rokovaní dosiahli pokrok vo viacerých otázkach. 

"Čínsky postoj je jednoznačný a obe strany súhlasili, že sa budú riadiť dohodami, ktoré sme s americkým prezidentom Joeom Bidenom dosiahli na Bali," dodal Si Ťin-pching. Podarilo sa podľa neho urobiť "pokrok a dohodnúť sa vo veci niektorých konkrétnych tém", hoci bližšie detaily neuviedol.

Súperenie nemôže prerásť do konfliktu

Blinken po stretnutí uviedol, že súhlasí s Čínou v otázke potreby stabilizácie vzájomných vzťahov, pričom však pripomenul aj rozdielne názory Pekingu a Washingtonu na rôzne otázky.

"Počas každého stretnutia zdôrazňujem, že priame zapojenie a stála komunikácia na vysokej úrovni sú najlepším spôsobom, ako zodpovedne vyriešiť rozdielnosti a zaistiť, že vzájomné súperenie neprerastie do konfliktu," povedal Blinken. Dodal, že rovnaký názor zdieľajú i predstavitelia Číny.

Nepomôžu Rusku

Blinken povedal, že Čína opätovne prisľúbila, že Rusku nepošle zbrane do bojov na Ukrajine. Šéf diplomacie USA zároveň vyjadril znepokojenie nad konaním súkromných čínskych spoločností.

"Spoločne s ďalšími krajinami sme dostali od Číny uistenie, že Rusku nebude poskytovať smrtiacu pomoc pre použitie na Ukrajine," povedal Blinken novinárom po dvojdňovom rokovaní v Číne.

"Dosiaľ sme nevideli nijaké dôkazy, ktoré by to popierali. Čo nás však stále znepokojuje sú čínske firmy, ktoré môžu Rusku poskytovať technológie, aké môže použiť vo svojej agresii na Ukrajine," povedal. "Požiadali sme čínsku vládu, aby bola v tejto súvislosti veľmi ostražitá," dodal.

Čína dala USA a ostatným krajinám bezpečnostné záruky týkajúce sa Ruska už "v posledných týždňoch" a nie len počas tejto návštevy, podotkol šéf diplomacie USA.

Spojené štáty nedávno obvinili Peking, že zvažuje vojenskú podporu Ruska. Je síce poprednou vojenskou mocnosťou, no od napadnutia Ukrajiny vo februári 2022 sa musí spoliehať na vojenskú pomoc Iránu či Severnej Kórey.

USA sú tiež skeptické k diplomatickým snahám Číny k ukončeniu vojny na Ukrajine, ktoré sa začali objavovať v ostatnom čase. Obávajú sa totiž, že by mohlo ísť o súčasť plánov Moskvy snažiacej sa diplomaticky legitimizovať svoje územné zisky na Ukrajine.

Prvá návšteva Číny od roku 2018

O stretnutí Blinkena so Si Ťin-pchingom sa špekulovalo už skôr, v jeho neprospech však hovoril fakt, že takéto rokovanie ministra s prezidentom je z protokolárneho pohľadu neobvyklé.

V pondelok sa Blinken stretol aj s vysokopostaveným čínskym diplomatom Wang Im, ktorý v rozhovore uviedol, že Čína a Spojené štáty si musia vo vzájomných vzťahoch vybrať medzi "spoluprácou a konfliktom". Zároveň zdôraznil, že Čína "nemá v otázke Taiwanu žiaden priestor na kompromisy či ústupky".

Wang I zároveň vyhlásil, že Blinkenova návšteva sa uskutočňuje v čase, keď sa "USA a Čína nachádzajú na dôležitej križovatke" svojich vzájomných vzťahov.

Blinken pricestoval do Číny ako vôbec prvý šéf diplomacie USA od roku 2018. Jeho návšteva v Pekingu sa uskutočnila v čase zvýšeného napätia medzi oboma súperiacimi mocnosťami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok