Spojené štáty vnímajú Peking negatívne. Čínsky diplomat vyzval Blinkena, aby spolupracovali pri riešení sporov

ta3 čtk
19.6.2023 10:42

Čína a Spojené štáty si musia vybrať, či zvolia cestu dialógu alebo konfrontácie, spolupráce či konfliktu, povedal v pondelok 19. júna v Pekingu najvyšší čínsky diplomat Wang I americkému ministrovi zahraničia Antonymu Blinkenovi.

Dôvodom súčasnej nízkej úrovne americko-čínskych vzťahov je podľa Wanga zlé vnímanie Číny zo strany USA. Blinken je po piatich rokoch prvým šéfom americkej diplomacie, ktorý ázijskú mocnosť navštívil.

Americkí predstavitelia pred Blinkenovou cestou do Číny uvádzali, že vidia len malú šancu na prielom pri riešení konfliktných otázok, čo sa podľa agentúry AP zatiaľ potvrdilo. Spory sa týkajú napríklad obchodu, ďalej snahy Spojených štátov brzdiť čínsky polovodičový priemysel, ale aj otázky samosprávneho Taiwanu a dodržiavanie ľudských práv v Číne.

Výzva pre USA

Najvyšší čínsky diplomat v asi trojhodinovom rozhovore s Blinkenom vyzval Spojené štáty, aby "sa prestali miešať do vnútorných záležitostí Číny, prestali brzdiť vedecký a technologický rozvoj Číny a zrušili nelegálne, jednostranné sankcie voči Číne".

V otázke Taiwanu nehodlá Čína robiť akékoľvek ústupky a kompromisy, zdôraznil Wang I. Peking považuje ostrov za svoju provinciu a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. "Zachovanie národnej jednoty bude vždy kľúčovým záujmom Pekingu," uviedol Wang podľa agentúry Reuters.

Spojené štáty sa musia podľa Wanga hlboko zamyslieť a spolupracovať s Čínou na riešení sporov, aby sa predišlo "strategickým prekvapeniam". "Musíme zaujať zodpovedný postoj k ľudu, dejinám a svetu a zvrátiť klesajúcu špirálu americko-čínskych vzťahov," citovalo čínske ministerstvo zahraničia Wanga.

Zníženie napätia

Americký minister zahraničia sa mal do Pekingu vydať už vo februári, ale cestu vtedy zrušil pre prelet údajného čínskeho špionážneho balóna nad Spojenými štátmi, ktorý výrazne narušil vzájomné vzťahy. 

Jeho terajšia cesta do krajiny s 1,4 miliardami obyvateľov, kde je Blinken ako doteraz najvyššie postavený predstaviteľ Spojených štátov od nástupu prezidenta Joea Bidena do úradu, je vnímaná ako pokus o zníženie napätia medzi oboma mocnosťami.

Wang bol predtým ministrom zahraničia a teraz zastáva najvyššiu zahraničnopolitickú funkciu vo vnútri vládnucej komunistickej strany. Je tak nadradený aj súčasnému ministrovi zahraničia Čchin Kangovi, s ktorým rokoval Blinken v nedeľu 18. júna. 

Agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa americkej diplomacie uviedla, že v pondelok je plánované ešte stretnutie Blinkena s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok