Začína sa hokejový šampionát, Ramsay povolal týchto hráčov. Poznáte ich všetkých?

ta3/Patrik Mindžák
10.5.2023 00:00

Každoročná hokejová horúčka je tu opäť. Už v piatok 12. mája začínajú majstrovstvá sveta v hokeji 2023 vo fínskom Tampere a lotyšskej Rige. Slovenskí reprezentanti odohrajú sedem duelov základnej skupiny v Lotyšsku, v prípade postupu medzi najlepšiu osmičku môžu nabrať smer aj na sever Európy. Trénerský štáb slovenskej reprezentácie vzal na šampionát 25 hráčov - troch brankárov, osem obrancov a 14 útočníkov. Sú medzi nimi nováčikovia, ale aj skúsení harcovníci.

Začína sa hokejový šampionát, Ramsay povolal týchto hráčov. Poznáte ich všetkých?
TASR/Radovan Stoklasa

Nominovaní hráči a ich profily

Stanislav Škorvánek

Dvadsaťsedemročný rodák zo Žiliny začal svoju kariéru pod Dubňom. Jeho kroky neskôr viedli do projektu slovenskej "dvadsiatky" a aj tamojšej reprezentácie. Objavil sa v dresoch Bardejova, Nových Zámkov, Trnavy, Detvy, Košíc, Prešova či Humenného. V sezóne 2021/2022 odchytal ročník v rodnom meste, po nej viedli jeho kroky na východ republiky do Michaloviec, kde zažil skvelý záver sezóny okorenený o nomináciu na záverečný šampionát.

Na snímke slovenský brankár Stanislav Škorvánek. TASR/Pavel Neubauer

Dominik Riečický

Najužitočnejší hráč play off slovenskej extraligy sa vďaka svojim výkonom v kľúčových fázach sezóny dostal do výberu slovenskej reprezentácie na MS. Narodil sa pred tridsiatimi rokmi v Košiciach, okrem mládežníckej dvadsiatky predvádzal svoje zákroky v Bardejove, Prešove, Spišskej Novej Vsi, Detve, Martine a Humennom.

Na snímke slovenský brankár Dominik Riečický. TASR/Radovan Stoklasa

Samuel Hlavaj

Martinský rodák odštartoval kariéru v mládežníckych tímoch v tomto meste. Jeho výkony si všimli aj kouči v reprezentáciách do 18 a 20 rokov. Tri roky chytal v zámorí, potom sa presunul na Slovensko do "béčka" Slovana Bratislava. Hlavný tím ho však povolal, výkonmi zaujal natoľko, že v nasledujúcej sezóne sa objaví v českej Plzni.

Na snímke slovenský brankár Samuel Hlavaj. TASR/Martin Baumann

František Gajdoš

Obranca z Bardejova má len 21 rokov, no svoj hokejový kumšt ukazoval ako tínedžer v Česku - Porube, ale aj v slávnej Sparte Praha. Objavil sa v kategóriách do 16, 18, 19 aj 20 rokov v týchto kluboch. Po presune na Slovensko hral za Zvolen, Detvu, Michalovce a naposledy za Nitru, kde by mal zotrvať aj nasledujúcu sezónu.

Na snímke slovenský obranca František Gajdoš. TASR/Jaroslav Novák

Adam Jánošík

Spišiak sa už vo svojich 14 rokoch presunul do Česka, kde sa zlepšoval v Liberci. Po troch rokoch sa presunul na rovnaký čas do Kanady. Keď sa vrátil do Európy, rovno si to namieril do starého známeho Liberca, kde pôsobil dve sezóny. Následne prišiel na rok do Košíc a znova sa vrátil do Česka. Obliekal aj dresy Chomutova, Slovana Bratislava, Litvínova či švédskeho Oskarshamnu. Ostatné dva ročníky hrával za Mladú Boleslav, v ktorej by aj mal ostať.

Na snímke slovenský obranca Adam Jánošík. TASR/Martin Baumann

Mário Grman

Dvadsaťšesťročný rodák z Topoľčian začínal s hokejom práve tam, na dva roky sa vybral vyskúšať šťastie aj za veľkú mláku. Keď sa vrátil do rodnej vlasti, zahral si opäť za Topoľčany a za Žilinu. Následne prestúpil do Chomutova, po roku sa vrátil na Slovensko - tentokrát však do Slovana Bratislava. V sezóne 2019/2020 sa presunul do Fínska, dva roky strávil v tíme SaiPa Lappeenranta. Predošlý ročník zostal na severe Európy, v rámci krajiny tisícich jazier sa však pobral do klubu HPK Hämeenlinna. Aktuálnu sezónu odohral vo Vítkoviciach, zmluvu má aj na ďalší rok.

Mário Grman TASR/Martin Baumann

Michal Ivan

Narodil sa v Žiari nad Hronom pred 23 rokmi. Hral však za juniorku Zvolena, dostal sa aj do hlavného tímu. Dve sezóny si zahral v zámorí, po návrate do Európy si zahral postupne za Pardubice, Zvolen a Liberec. S posledným menovaným tímom má zmluvu aj na ďalší ročník.

Na snímke slovenský obranca Michal Ivan. TASR/Martin Baumann

Samuel Kňažko

Talentovaný obranca z Trenčína si už vo svojich 16 rokoch zahral vo Fínsku, kde štyri roky zarezával a získaval skúsenosti v TPS Turku v jeho juniorkách. Jeden duel odohral aj za tamojšie "áčko". Následne sa presunul do Severnej Ameriky, kde je už druhý rok. Túto sezónu zažil aj debut v NHL, za Columbus odohral dva zápasy.

Na snímke slovenský obranca Samuel Kňažko. TASR/Daniel Stehlík

Patrik Koch

Dvadsaťšesťročný obranca sa narodil v Malackách. Už od juniorského veku hral v zahraničí, konkrétne v českom Brne. Zahral si aj za mládež Salzburgu, rok strávil v Spojených štátoch amerických. Potom sa vrátil do Brna, presunul sa aj na Slovensko, kde obliekal dresy Košíc a Prešova. Posledné tri sezóny odohral vo Vítkoviciach, jeho výkony zaujali aktuálneho českého majstra z Třinca, ktorý ho podpísal na ďalšiu sezónu.

Na snímke slovenský obranca Patrik Koch. TASR/Andrej Galica

Mislav Rosandič

Skúsený slovenský reprezentant sa narodil v chorvátskom Záhrebe. Má 28 rokov, začínal na ľade Dubnice. Okrem tamojšej juniorky si zahral za mládež Banskej Bystrice, tam si obliekol aj dres "áčka". Pôsobil tiež v Detve, Slovane, Hradci Králové, Přerove či Liberci. Aktuálnu sezónu bol na hosťovaní, Liberec ho poslal do Hradca. Rosandič si s tímom vybojoval postup do finále play off, tam však nestačili na Třinec.

Na snímke slovenský obranca Mislav Rosandič. TASR/Jaroslav Novák

Dávid Mudrák

Tento rodák zo Zvolena si v juniorských časoch zahral okrem domáceho ľadu aj vo Fínsku, bol tam dve sezóny. Stále má len 22 rokov, na Slovensku hral za Košice, Michalovce, ale aj za rodné mesto. Práve so Zvolenom získal v aktuálnom ročníku strieborné medaily po finálovej prehre s "oceliarmi".

Na snímke slovenský obranca Dávid Mudrák. TASR/Radovan Stoklasa
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok