Začína sa hokejový šampionát, Ramsay povolal týchto hráčov. Poznáte ich všetkých?

ta3/Patrik Mindžák
10.5.2023 00:00

Každoročná hokejová horúčka je tu opäť. Už v piatok 12. mája začínajú majstrovstvá sveta v hokeji 2023 vo fínskom Tampere a lotyšskej Rige. Slovenskí reprezentanti odohrajú sedem duelov základnej skupiny v Lotyšsku, v prípade postupu medzi najlepšiu osmičku môžu nabrať smer aj na sever Európy. Trénerský štáb slovenskej reprezentácie vzal na šampionát 25 hráčov - troch brankárov, osem obrancov a 14 útočníkov. Sú medzi nimi nováčikovia, ale aj skúsení harcovníci.

Začína sa hokejový šampionát, Ramsay povolal týchto hráčov. Poznáte ich všetkých?
TASR/Radovan Stoklasa

Majstrovstvá sveta v hokeji sa odohrajú od 12. do 28. mája v dvoch krajinách - Fínsku a Lotyšsku. Práve v týchto štátoch sa konali posledné dva turnaje, organizovali ich však samostatne, tentoraz si to rozdelili. 

Pôvodne sa však mal šampionát odohrať v ruskom Petrohrade, avšak pre inváziu na Ukrajinu odobrala IIHF Rusku možnosť organizovať podujatie. Až do konca roka 2024 sú spoločne s bieloruskými hokejistami vylúčení zo všetkých podujatí, pokiaľ sa neskončí konflikt u slovenského východného suseda.

Vo fínskom Tampere sa bude hrať skupina A, kde sú domáci reprezentanti spolu so Spojenými štátmi, Švédskom, Nemeckom, Dánskom, Francúzskom, Rakúskom a Maďarskom. Skupinu B bude hostiť lotyšská Riga. Tam odohrajú zápasy tamojší hokejisti, objavia sa tam aj Kanada, Česko, Švajčiarsko, Nórsko, Slovinsko, Kazachstan a aj Slovensko.

Na turnaji sa celkovo odohrá 64 zápasov, merania síl sa rozdelia v rámci základných skupín a štvrťfinálových súbojov k obom organizátorom. Od semifinále sa však zostávajúce tímy presunú do tamperskej Nokia Areny, ktorá má kapacitu pre 13 455 hokejových priaznivcov. Arena Riga umožňuje sledovať zápolenia 10 300 ľuďom.

Zloženie jednotlivých skupín na MS 2023. ta3

Zlepšenie za posledné roky

Od roku 1996 je stabilným účastníkom vrcholového hokejového podujatia aj slovenská reprezentácia. Tá si musela po rozpade Československa postup medzi elitu vybojovať v dvoch nižších kategóriách, za najkratší možný čas sa aj dostala do majstrovstiev A-kategórie.

V histórii si naši hokejisti vybojovali štyri medaily - jednu zlatú z roku 2002, dve strieborné z rokov 2000 a 2012 a jednu bronzovú (2003). Pred rokom na olympijskom turnaji v čínskom Pekingu si Slovensko vybojovalo bronz, keď zdolalo Švédsko presvedčivo 4:0.

Slovenský hokej tak prežíva radostnejšie obdobie, tréner Craig Ramsay urobil rázne zmeny a tím prispôsobil filozofii moderného hokeja, ktorý prináša úspechy. V roku 2013 postúpili naši hokejisti medzi najlepšiu osmičku, no následných šesť šampionátov to nezopakovali, v roku 2020 sa podujatie pre pandémiu koronavírusu neuskutočnilo. V aktuálnom rebríčku IIHF patrí Slovensku ôsme miesto.

V posledných dvoch ročníkoch Slovensko obsadilo zhodne ôsme miesto, v prvom prípade nestačilo na Spojené štáty americké, ktoré napokon vybojovali bronz. Pred rokom vypadlo po dobrom výkone proti neskorším majstrom sveta z Fínska. V 16. minúte duelu slovenskí hokejisti prekvapivo viedli o dva góly, ale štyrmi zásahmi domáci favoriti zápas otočili.

Program Slovenska v skupine B v lotyšskej Rige:

Zápasy Slovenska v základnej skupine B v lotyšskej Rige. ta3

Štvrťfinálové duely sa odohrajú vo štvrtok 25. mája, semifinálové o dva dni neskôr a záverečný deň šampionátu bude patriť zápasu o tretie miesto a finále v nedeľu 28. mája 2023.

Kto sa nedostal do finálnej nominácie?

Na záverečné podujatie sa nedostali napríklad medailista z pekinskej olympiády Samuel Takáč, Daniel Gachulinec, Šimon Petráš, Jozef Baláž, Martin Faško-Rudáš, Šimon Latkóczy a Matej Tomek.

Pre zranenie či osobné a klubové dôvody sa neobjavia na ľade so slovenským krížom tiež Juraj Slafkovský, Martin Fehérváry, Adam Ružička, Jaroslav Halák, Erik Černák, Martin Gernát, Marko Daňo, Martin Marinčin či Miloš Roman.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok