Top udalosti týždňa: Boj o Pražský hrad, astronomické sumy na faktúrach, ruský útok na Dnipro

ta3 tasr čtk
15.1.2023 20:33

Podnikateľom chodia faktúry s obroskými sumami, vláda zatiaľ nepredstavila riešenie. Česi si v prvom kole volili nového prezidenta. Ruská raketa zasiahla obytný dom v Dnipre. Andreja Babiša oslobodili v kauze Čapí hnízdo. V Kalifornii vyhlásili stav katastrofy, v Nepále havarovalo lietadlo. Cesty Igora Matoviča a Eduarda Hegera sa zrejme rozídu.

Top udalosti týždňa: Boj o Pražský hrad, astronomické sumy na faktúrach, ruský útok na Dnipro
TASR/AP

Česi si volili novú hlavu štátu

Prvé kolo prezidentských volieb v Českej republike vyhral armádny generál vo výslužbe Petr Pavel. V druhom kole prezidentských volieb sa proti nemu postaví bývalý český premiér Andrej Babiš. Po sčítaní všetkých volebných hlasov o tom informoval Český štatistický úrad.

Výsledok prvého kola volieb bol veľmi tesný, pričom Pavel predbehol Babiša až tesne pred koncom prezidentského súboja po sčítaní hlasov z veľkých miest. Pavel napokon vyhral prvé kolo so ziskom 35,4 percenta hlasov a získal iba o 22 843 hlasov viac ako Babiš, ktorému odovzdalo hlas 34,99 percenta voličov. 

Na treťom mieste sa umiestnila vysokoškolská pedagogička a ekonómka Danuše Nerudová so ziskom 13,92 percenta hlasov.

Česi volili v prvom kole prezidentských volieb v piatok a v sobotu. Ta3 udalosti pokrývala v online článkoch, všetky podrobnosti o oboch dňoch volieb nájdete tu:

Reakcia Pavla

Na to, že podľa Andreja Babiša nemám skúsenosti s politikou, tento výsledok nie je zlý. Vo svojom volebnom štábe to povedal kandidát Pavel po tom, čo po spočítavaní 99 percent hlasov v sobotu podvečer tesne predstihol českého expremiéra. Vyhlásil, že v kampani pred druhým kolom sa chce zamerať na ľudí, ktorí sú zo súčasnej spoločenskej situácie nešťastní a dopadajú na nich krízy. "Cesta z ich frustrácie nevedie smerom k Andrejovi Babišovi," povedal Pavel.

"Nepoľavte a príďte aj v druhom kole, pokiaľ možno ešte vo väčšom počte," vyzval voličov bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR.

Reakcia Nerudovej

Kandidátka Nerudová v prejave uviedla, že je zaskočená podporou a to, že skončila tretia, nič neznamená, lebo pootvorila dvere ďalším, čo prídu po nej. Nerudová poďakovala svojim podporovateľom, dobrovoľníkom, rodine i svojmu tímu za prácu počas predvolebnej kampane. "Celú dobu sme viedli pozitívnu kampaň a myslím si, že sme prispeli k dobrej nálade v tejto krajine. Som rada, že sme ukázali, že človek môže dôjsť ďaleko s pozitívnou kampaňou, že nikoho neočierňuje a s tým, že robí veci dobre," uviedla.

Zároveň povedala, že sa nič nekončí, a podľa jej je dôležité zastaviť veľké zlo, ktoré má meno Andrej Babiš. "Zdvihli sme veľkú vlnu, vôbec nič nekončí. Stojíme na začiatku veľkého príbehu. Stále je tu veľké zlo, volá sa Andrej Babiš. To zlo neodišlo a dostalo pomerne dosť percent. Zlo musíme spoločne poraziť," dodala.

Reakcia Babiša

Babiš označil výsledok prvého kola prezidentských volieb, v ktorom sa podľa predbežných výsledkov umiestnil na druhom mieste, za fantastický. "Mám obrovskú radosť. Ako kandidát hnutia ANO sme dosiahli famózny výsledok. Dostal som o viac než 500.000 hlasov ako hnutie ANO vo voľbách do snemovne v roku 2021," uviedol Babiš na tlačovej konferencii. Poďakoval voličom, svojej manželke a deťom, hnutiu ANO a svojmu tímu. 

Zároveň zagratuloval "provládnemu kandidátovi" Petrovi Pavlovi i Danuši Nerudovej. Babiš však nerozumie, prečo ho Nerudová označila za zlo. "Ja som venoval našej krajine viac ako desať rokov svojho života. Nemusel som ísť do politiky... Korupciu, proti ktorej som bojoval a prečo som založil hnutie, neznášam. Za našej vlády žiadna korupcia nebola," uviedol.


Výsledkom prezidentských volieb sme sa v sobotu večer venovali v Špeciálnom štúdiu ta3, ktoré si môžete pozrieť tu:

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 6
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok