Hlasovanie o vyslovení nedôvery Hegerovej vláde sa presúva na štvrtok

ta3; TASR
13.12.2022 09:42

Poslanci národnej rady odsúhlasili v utorok, že sa hlasovať o vyslovení nedôvery vláde premiéra Eduarda Hegera bude až vo štvrtok 15. decembra o 17.00. Odhlasovalo to 77 poslancov. Utorkové udalosti sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili. Ďakujeme za vašu priazeň.

14:00 Poslanec Ján Krošlák uviedol v utorok, že nemôže vylúčiť vstup do strany Hlas-SD. Predtým pôsobil v OĽANO, neskôr vstúpil do hnutia Sme rodina.

13:45 Sme rodina má jasno v otázke o svojom postoji pri návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Hnutie vo štvrtok zahlasuje tak, ako sa patrí na koaličného partnera, uviedol to Boris Kollár.

"Buď sa dovtedy dohodneme v nejakom širšom spektre politických strán, že sa dohodneme na predčasných voľbách, to je jeden scenár, druhý scenár je, že sa urobí rekonštrukcia vlády, tretí je, že niekto odstúpi z ministerského postu," povedal Kollár s tým, že alternatív možných riešení je viacero.

Kollár odmieta, že by pred utorkovým pôvodným termínom hlasovania prišiel s ponukou o jeho posune. "Boli sme pripravení ísť hlasovať. Boli by sme proti pádu vlády," uviedol. Vzhľadom na návrh koaličného partnera odsun podporili. Považuje to za legitímne, keďže postup odsúhlasilo aj plénum NR SR. Naznačil, že hlasovanie sa odsunulo aj preto, aby vznikol priestor pre koaličného partnera vysporiadať sa s jednotlivými scenármi riešení. Nechcel však konkretizovať, čo by si mal partner vysporiadať.

13:43 Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič na sociálnej sieti uviedol, že SaS slúži mafii. "Hlasovanie sme odložili, aby sme celému Slovensku ukázali, že 'demokrati' z SaS a Progresívneho Slovenska sa neštítia kryť to najodpornejšie, čo môže v politike byť - kupovanie poslanca, ktorý sa zrazu zobudí a zistí, že sa mu v noci obrátilo svedomie," napísal.

13:17 Taraba vidí v nasledujúcich dvoch dňoch priestor na dohodu na predčasných voľbách. "Pre opozíciu je najlepší jún, padajú hlasy, že koalícia by chcela september," povedal novinárom s tým, že neexistuje základný legislatívny rámec na vypísanie predčasných volieb. Návrh novely Ústavy SR z dielne Sme rodina o možnosti skrátiť volebné obdobie podľa neho neprejde, pokiaľ ho nepodporí OĽANO. 

"SaS si dala podmienku, že my ako opozícia máme zahlasovať za vyhodenie tej časti, kde ľudia majú v referende možnosť skrátiť si volebné obdobie," povedal. Existuje podľa neho šanca dohodnúť sa na predčasných voľbách. "Ak sa dohodneme na termíne predčasných volieb, rozprávajme sa o podobe, v akej vláda dovládne," dodal.

13:15 Borguľa podporil presunutie hlasovania. Je rád, že sa vytvoril priestor na rokovanie. "Vytvoril sa priestor aj na splnenie mojej podmienky a budem čakať, čo sa bude ďalej diať," povedal, že rokovanie s premiérom ešte nebolo. Nedostal informácie, že by mohol premiér ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) odvolať. Borguľa chce hlasovať za pád vlády, pokiaľ ostane Mikulec na svojej stoličke.

13:14 Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho budú za pád vlády aj v prípade, keby z funkcie odišiel minister financií Igor Matovič. Pellegrini považuje presun hlasovania o páde vlády za prejav slabosti a strachu zo strany premiéra. "Budeme stále za pád tejto vlády, on je stále predseda najsilnejšej politickej strany, to by ničomu nepomohlo. Máme informácie, že sa môže do štvrtka stať, že odstúpi nielen Igor Matovič, ale aj Roman Mikulec," povedal novinárom Pellegrini.

Myslí si, že nakoniec možno teatrálne urobí demisiu premiér. "Alebo prídu s tým, že nám začnú ponúkať termín predčasných volieb," dodal s tým, že zatiaľ majú informácie o voľbách na začiatku septembra, no preferuje ich aspoň koncom júna.

13:04 Parlament si odhlasoval ďalšie dva dni odkladu, takže verdikt o zotrvaní vlády budeme možno poznať vo štvrtok. V parlamentných kuloároch sa bude ďalej rokovať a bude sa hľadať dostatok hlasov na podporu existujúcej koalície. Ako tieto rokovania fungujú a za čo všetko sa dá takáto podpora vymeniť? O parlamentnej matematike aj zákulisných hrách sme v utorkovej relácii Tak takto?! hovorili s bývalým podpredsedom parlamentu Petrom Weissom.

12:54 Vládu podľa Sulíka opäť podržali fašisti. Má za to, že k hlasovaniu o páde vlády vo štvrtok dôjde. Za poslanecký klub SaS budú všetci prítomní a jednotní. Ako avizovali, budú hlasovať za. Sulík tiež deklaroval, že s nikým nebudú vyjednávať ani ho presviedčať.

"Musíme niečo urobiť teraz, lebo ak by sme to neurobili, tak vo februári 2024 sa Robert Fico triumfálne vráti, a my to nechceme," poznamenal Sulík s tým, že týmto konaním je šanca, že budúca vláda bude poctivo demokratická.

12:47 Vystúpenie predsedu parlamentu Borisa Kollára si môžete pozrieť na našom Facebooku.  

12:45 Poslanci združení pod Občiansko-demokratickou platformou podporili presun hlasovania na štvrtok. Ako uviedli, očakávajú rokovania demokratických síl, ktoré zastavia rozpad vlády. Odmietajú, aby sa politická kríza riešila na úkor skrátenia volebného mandátu, ktorý dostali v parlamentných voľbách.

"Predčasné voľby nepovažujeme za riešenie situácie. Očakávame, že koaliční lídri vrátane predsedu vlády, predsedu hnutia OĽANO ako aj líder SaS, využijú tento čas na vytvorenie dohody aj za cenu rekonštrukcie vlády," uviedli poslanci platformy. K ich stanovisku sa pridali aj Martin Klus, Ján Mičovský, Juraj Šeliga a Jana Žitňanská.

12:38 "Vznikol priestor pre rokovania, ktoré by nás doviedli k predčasným voľbám riadene a kooardinavane. Treba dať šancu všetkým alternatívam, ktoré zabránia chaosu a nestabilite," reagoval na rozhodnutie poslancov predseda SPOLU a poslanec Miroslav Kollár na Facebooku.

12:29 O tom či vláda padne, alebo nie, sme sa v Štúdiu ta3 rozprávali s komentátorom denníka Pravda Mariánom Repom. Celé štúdio si môžete pozrieť nižšie.

12:23 Fico vyzval predsedu NR SR Kollára, aby sa ospravedlnil. "Nikto zo Smeru-SD nie je ani podozrivý, ani obvinený pokiaľ ide o korupciu," povedal na tlačovke Fico. 

"Ak chce pán predseda viesť tento štýl komunikácie v národnej rade, tak mu môžem prisľúbiť, že sa budeme baviť o jeho živote. Budeme sa baviť o drogách v zaváraninových fľašiach, budeme sa baviť o Štartérovi, budeme sa baviť o zlodejovi vysokoškolského titulu, budeme sa baviť o mnohých škaredých veciach," odkázal Kollárovi Fico. "Nás nikto opľúvať nebude," reagoval.

12:16 Dostali sme od Matoviča návrh, že ak nezahlasujeme za pád vlády, tak je pripravený rokovať so Smerom-SD o predčasných parlamentných voľbách v septembri 2023. Uviedol to predseda Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencii, ktorú si môžete pozrieť na našom Facebooku.

12:13 Podľa šéfa SaS Sulíka sa po presune hlasovania vytvára priestor na odstúpenie Igora Matoviča, píše Denník N.

12:10 Pozrite si súhrn najdôležitejších informácií z utorkového diania v parlamente.

12:06 Poslanci nebudú v utorok hlasovať ani o rozpočte. 

12:03 Pozrite si, ako to v utorok vyzeralo pred avizovaným hlasovaním o nedôvere v rokovacej sále NR SR.

12:02 Hosťami relácie Téma dňa budú v utorok 13. decembra predseda SaS Richard Sulík, prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová a prvý viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

11:56 Michal Šipoš navrhol, aby sa hlasovanie o vyslovení nedôvery presunulo na štvrtok 15. 12. o 17.00 hod. Jeho návrh prešiel, schválilo ho 77 zákonodarcov.

11:53 Šeliga navrhol, aby sa o nedôvere vlády hlasovalo na najbližšej riadnej schôdzi. 

11:51 Schôdza pokračuje po prestávke. V sále sú už aj premiér a minister financií.

11:48 Do rokovacej sály sa vracajú poslanci. 

11:47 Aj takto to vyzeralo predpoludním v rokovacej sále národnej rady.

11:31 Nezaradený poslanec Peter Pellegrini za odsunom vidí snahu koalície pokúsiť sa ešte o dohodu na posunutí hlasovania na iný termín. Šíri sa podľa jeho slov informácia, že koalícia už na to aj pripravila procedurálny návrh.

11:26 Hlasovať o nedôvere by sa malo o 11:47 h.

11:22 Memorandum s lekármi je záväzkom pre každú vládu. Vyhlásil to šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v súvislosti s utorkovým hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde. "Záväzok, ktorý sme dostali od vlády SR, vnímame ako záväzok akejkoľvek vlády SR. Takto k tomu budeme pristupovať. A nech bude zajtra, o týždeň alebo o dva roky akákoľvek vláda, my budeme trvať na plnení záväzkov, ktoré táto vláda zaviazala, akúkoľvek vládu," skonštatoval.

Hlasovanie poslancov národnej rady o vyslovení nedôvery Hegerovej vláde môžete sledovať naživo o 11:00 na našom Facebooku a Youtube.

11:17 S proceduálnym návrhom vystúpil Michal Šipoš. Kollár odsúhlasil 30-minútovú prestávku na rokovanie poslaneckých klubov.

11:16 S procedurálnym návrhom vystúpil poslanec Jozef Pročko, kolegyni zablahoželal k sviatku. Do sály už prišla aj Veronika Remišová. Matovič sa krátko rozprával s Kollárom.

11:14 V sále sú už prítomní aj predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Heger. Predseda vlády prišiel v dobrej nálade.

11:11 Do sály prišli minister Milan Krajniak aj poslanec Juraj Šeliga. 

11:02 V rokovacej sále je zatiaľ ruch, hlasovať sa ešte nezačalo.

10:59 Do sály prichádzajú poslanci parlamentu vrátane Jany Bittó Cigánikovej a šéfa SaS Richarda Sulíka.

10:56 Vládna koalícia už dávno stratila dôveru. Slovensko nutne potrebuje predčasné voľby, po ktorých sa zostaví stabilná a kompetentná vláda. Vyhlásil to predseda republikovej rady mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia László Sólymos.

"Táto vláda a koalícia aj bez dnešného hlasovania už dávno stratila dôveru. Dôveru ľudí, ktorú si táto garnitúra už nikdy nezíska späť," uviedol Sólymos v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa Aliancie Klára Magdeme. 

10:50 Počas hlasovania bude v parlamente aj ministerka investícií Veronika Remišová, ktorá na Facebooku uviedla, že v utorok sa rozhoduje o budúcnosti demokratického Slovenska a o budúcnosti detí.

10:44 Hlasovanie poslancov národnej rady o vyslovení nedôvery Hegerovej vláde môžete sledovať naživo o 11:00 na našom Facebooku.

10:42 Občiansko-demokratická platforma pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vlády uviedla vo svojom stanovisku, že žiada premiéra, aby sa do poslednej chvíle usiloval o "dohodu so stranou SaS, ktorá aj za cenu rekonštrukcie vlády zabráni jej pádu. Tento krok by zároveň umožnil nájsť novú demokratickú väčšinu na podporu vlády Eduarda Hegera." Stanovisko zaslal médiám Kristián Čekovský (OĽANO).

10:29 "Prísť pár hodín pred hlasovaním o dvoch poslancov Borguľa (ex-Smer) a Krošlák (jediný kandidát do NR SR, ktorý bol v istom momente súčasne na kandidátke SaS a OĽANO, odišiel z OĽANO a zdá sa, že cez zastávku v SME rodina nabral iný smer) je buď prejavom absolútneho amaterizmu, alebo úmysel, ktorý má zjavný cieľ," píše na sociálnej sieti politológ Jozef Lenč.

10:23 Koaličný poslanec György Gyimesi zverejnil pred hlasovaním na Facebooku len stručný príspevok so slovom "Koniec!".

10:18 Strana Smer-SD oznámila tlačovú konferenciu, ktorá sa uskutoční o 11.30 h po hlasovaní v parlamente.

10:12 Premiér Heger a poslanec Martin Borguľa by sa ešte pred hlasovaním o 10:30 h. mali stretnúť.

10:09 O možnom páde Hegerovej vlády včera v relácii Téma dňa diskutovali Miroslav Kollár (Spolu), Erik Tomáš (Hlas-SD) a Miloš Svrček (Sme rodina).

10:07 Podľa poslankyne Jany Bittó Cigánikovej (SaS) by odstúpenie Igora Matoviča zrejme nezvrátilo rozhodnutie strany SaS hlasovať za odvolanie vlády.

9:58 Po vyjadreniach Krošláka a Borguľu je podľa slov podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽANO) jasné, že v parlamente je dostatok hlasov na vyslovenie nedôvery vláde. Opätovne preto apeluje na poslancov SaS. "Ak ste boli na začiatku podania návrhu v tom, že 'vláda nepadne', že to bude len 'otestovanie väčšiny', o koho sa vláda opiera, tak po oznámeniach Borguľu a Krošláka máte istotu, že vláda padne, že to žiaden test nebude. Ak táto vláda padne vašimi hlasmi, riskujete, že vám to volič SaS neodpustí," uviedol a pripomenul pád vlády Ivety Radičovej. 

9:55 Premiér Heger sa stretol v utorok ráno s predsedom SaS Richardom Sulíkom. Informoval o tom Denník N.

9:52 Poslanec Ján Krošlák (Sme rodina) bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Tvrdí, že vláda Eduarda Hegera tu nikdy nebola a riadi ju líder OĽANO Igor Matovič. Zároveň avizuje vystúpenie z klubu Sme rodina.

"Dnes nebudem hlasovať za návrat mafie a koniec demokracie, ale za odchod sekty, ktorá spôsobila chaos a teror v tejto krajine," napísal Krošlák na sociálnej sieti s tým, že sa rozhodol hlasovať za pád vlády pod taktovkou Matoviča. Krajinu podľa neho riadi nekompetentná skupina ľudí okolo Matoviča, ktorá by mala odísť.

9:49 Strana SaS ohlásila po hlasovaní o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde (11:15 - 11:30 h.) tlačovú besedu. Vystúpiť majú predseda SaS Richard Sulík spolu s poslancami.

9:46 Podľa ministra financií Igora Matoviča zvrhne vládu v utorok mafia. Napísal to na svojom Facebooku, kde okrem toho uviedol, že poslanci z SaS a Progresívneho Slovenska "vedia, že za záhadnou zmenou názoru kľúčového človeka ZA pád vlády dnes nebude nič iné ako kúpený hlas. Napriek tomu sa budú tváriť, že nič nevedia, nevidia, nepočujú. Potrebujú vyhrať a predsa nejaký hlas zabezpečený mafiou im smrdieť nemôže. Je smutné, ako si podlé činy vedia pred sebou prospechársky obhájiť."

9:40 Nezaradená poslankyňa Slavěna Vorobelová bude hlasovať za pád vlády. Oznámila to v stanovisku pre médiá. "Budem hlasovať za Slovensko a slovenský národ. Uvedomujem si vážnosť situácie, uvedomujem si, že predčasné voľby v dohľadnom čase nebudú, uvedomujem si aj všetky riziká, ktoré by vyplývali z prípadného pádu Hegerovej vlády, a uvedomujem si aj to, že tento marazmus sa musí čo možno najskôr skončiť," skonštatovala poslankyňa. 

9:37 Poslanec Martin Borguľa vystúpil z poslaneckého klubu hnutia Sme rodina. Urobil tak krátko pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde. V statuse na Facebooku uviedol, že nechce, aby jeho hlasovanie vrhalo tieň na kolegov v klube. Plánuje hlasovať za pád vlády.

9:35 O 11.00 h čaká poslancov hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Návrh podala opozičná SaS, pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Vláda návrh odmieta.

9:30 Poslanci národnej rady pokračujú v riadnej 78. schôdzi. V úvode dňa sa venovali novelám obchodného zákonníka a exekučného poriadku z dielne rezortu spravodlivosti.

Udalosti okolo utorkového hlasovania s vami sledujeme online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok