FOTO: Peklo v betónovej džungli. Kde sa v Bratislave schladiť a osviežiť?

Padnú štyridsiatky? Teploty sa na Slovensku majú vo štvrtok vyšplhať až na 39 stupňov Celzia. Letné horúčavy najviac potrápia ľudí na západnom a z časti aj na južnom Slovensku, teplo však bude na celom území krajiny. Ako zvládnuť vysoké teploty vo veľkomeste? Kam sa ukryť do tieňa, kde sa osviežiť, a aké opatrenia zavádza Bratislava, za vás zisťoval štáb ta3.

FOTO: Peklo v betónovej džungli. Kde sa v Bratislave schladiť a osviežiť?
ta3/Nicolette Ftáčková

Kde sa ukryť v tropických teplotách v Bratislave zisťovala ta3 vo štvrtok, kedy podľa meteorológov môže miestami teplota dosiahnuť až 39 stupňov Celzia. Počas dňa navštívime nielen viaceré umelé kúpaliská v hlavnom meste, na opatrenia proti horúčavám sa spýtame aj na bratislavskom magistráte. 

Rady záchranárov počas horúceho dňa:

  • zvážiť, kedy sa vybrať na slnko,
  • pitný režim obohatiť o minerálne vody s minerálnymi látkami, o ktoré prichádzame potením,
  • chrániť si pokožku krémami s vysokým faktorom,
  • ak sa rozhodneme konzumovať alkohol, treba do dopĺňať tekutinami.

Opatrenia proti horúčavám

Aj hlavné mesto Bratislava reaguje na horúčavy a pripravilo viacero opatrení, ktoré majú priniesť obyvateľom a návštevníkom mesta pocit osvieženia. "Na viacerých frekventovaných miestach máme pripravené rozprašovače vodnej hmly, a taktiež sú k dispozícii aj pitné fontánky. Je ich asi 20, a sú rozmiestnené na viacerých územiach mesta, najmä v Starom meste, ale samozrejme, aj vo viacerých mestských častiach," uviedla hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

Počas letných horúčav v meste v pravidelných intervaloch splachujú chodníky a cesty. 

Na pitie sú určené pitné fontány, ku ktorým mesto pripravilo aj prehľadnú mapu. Do fontán, ktoré sa nachádzajú napríklad na námestiach alebo v sídliskách a sú mestotvorným architektonickým prvkom, neodporúčajú vstupovať ani sa z nich osviežovať. "Je to na vlastné riziko, tam je voda chemicky upravená," uviedla Schmucková s tým, že tento typ fontán prispieva k osvieženiu mikroklímy.

Kúpalisko Delfín

Ako prvé sme v hlavnom meste navštívili Letné kúpalisko Delfín, ktoré sa nachádza v centre mestskej časti Bratislava - Ružinov. Ako pre ta3 uviedol vedúci kúpaliska Marek Školek, väčší záujem v týchto dňoch pociťujú najmä po 16.00, kedy za osviežením prichádzajú ľudia po pracovnej dobe. Podľa Školeka cítiť, že horúčavy "tlačia" ľudí k vode, v niektorých dňoch príde aj cez 400 ľudí. 

Návštevníci sa na kúpalisko dostanú po 16.00 za zľavnené vstupné. V areáli sa nachádzajú tri bazény, jeden je plavecký. Plno majú v prípade slnečného počasia aj cez víkendy. Na ružinovskom kúpalisku nájdete aj občerstvovacie zariadenia, sprchy, šatne, ihrisko, požičať si môžete ležadlo i slnečník.

Kúpalisko Krasňany

Druhou zastávkou bolo Letné kúpalisko Krasňany v mestskej časti Bratislava - Rača. Podľa plavčíka Martina Bachratého, rodičia s deťmi prichádzajú najmä v čase od 10.00, kedy areál otvárajú, a zostanú približne do dvanástej hodiny. Potom odchádzajú domov na obed a malé deti na poobedný spánok. Druhá vlna návštevníkov prichádza približne od 15.00 do 20.00. Najviac ľudí prichádza do 18.00, potom ich postupne ubúda. "Otváraciu dobu máme predĺženú, oficiálne sme otvorení od 10.00 - 19.00," uviedol Bachratý. Rodičov s deťmi k nim podľa neho láka najmä detský bazén. 

Na spokojnosť s kúpaliskom v Krasňanoch sme sa pýtali aj návštevníkov. Dôchodkyňa Eva rada navštevuje kúpalisko preto, že nezvykne bývať preplnené. O pitných fontánkach v meste vie, prijala by, keby ich bolo viac. "Momentálne máme v byte veľmi horúco, hľadáme útočisko niekde inde. Kúpalisko nám vyhovuje, lebo je tu viac zelene ako inde. Je sa kde skryť, je tu príjemnejšie. Počas poludnia odtiaľto odchádza veľa ľudí," uviedla pre ta3 Petra Pazerová, ktorá je aktuálne na materskej dovolenke. Do centra v týchto dňoch s rodinou nechodia. "Betón je tak horúci, že radšej utekáme niekam, kde je trávnatý porast," pokračovala.

Kúpalisko Ekoiuventa

Tretím kúpaliskom, ktoré sme navštívili, bolo Kúpalisko Ekoiuventa, známe aj ako kúpalisko Mičurín. Ako pre ta3 uviedla brigádnička Eliška, pozitívami Letného kúpaliska Mičurín sú pokoj, upravená plocha, pekné a tiché prostredie. "Čo sa týka počtu ľudí, veľa závisí od počasia. Po 17.30 ponúkame zlacnené vstupné pre všetkých," dodala.

Návštevníčke Zuzane sa páči, že sa v areáli nachádza bufet, pozitívom je aj prostredie, v ktorom sa kúpalisko nachádza. Zvýšené nároky má však na čistotu sociálnych zariadení a celkový počet ľudí na kúpalisku v jeden čas. Pitné fontánky v Starom meste eviduje. "Som spokojná, lebo blízko môjho bydliska, pri tržnici a divadle, je ich dosť. Zeleň v meste je určite potrebná, aj ho oživí, aj poskytne chládok. Hodnotím to pozitívne," povedala Zuzana.

Zaujímavosťou kúpaliska je letná knižnica. "Ak sa k nám vyberiete na kúpalisko, knihu si so sebou brať nemusíte, pretože aj tento rok tam nájdete Staromestský knižný kolotoč, ktorý prevádzkuje Staromestská knižnica Bratislava," informuje kúpalisko na Facebooku. Fotografiu knižnice nájdete v galérii nižšie. 

Pozrite si, aká bola vo štvrtok atmosféra na Letnom kúpalisku Delfín.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok