Zemetrasenie pri japonskej Fukušime si vyžiadalo štyri obete, vyše sto ľudí je zranených

TA3 ČTK
17.3.2022 07:28

Zemetrasenie, ktoré v stredu zasiahlo severovýchod Japonska v oblasti Fukušimy, už má štyri obete. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, podľa ktorej úrady evidujú vyše sto zranených. Predošlé správy hovorili o dvoch mŕtvych. Desaťtisíce domácností zostávajú bez prúdu a niekoľko tisíc bez vody.

Zemetrasenie pri japonskej Fukušime si vyžiadalo štyri obete, vyše sto ľudí je zranených
TASR/AP

Zemetrasenie o sile 7,4 stupňa udrelo v stredu krátko pred polnocou miestneho času (pred 16:00 SEČ). Jeho epicentrum bolo asi 60 kilometrov východne od pobrežia v mori. Pôvodné informácie uvádzali silu 7,3 stupňa.

Otrasy boli cítiť aj v zhruba 270 kilometrov vzdialenom Tokiu, kde spôsobili dočasný výpadok elektriny v dvoch miliónoch domácností. Japonská televízia NHK informovala aj o poškodených budovách a požiari v meste Fukušima.

Kvôli zemetraseniu sa vykoľajil medzi Fukušimou a mestom Široiši rýchlovlak šinkansen. Nikto zo stovky ľudí v ňom neutrpel zranenia. Stredajšie otrasy oživili spomienky na zemetrasenie a vlnu cunami, ktoré ochromili rovnakú oblasť pred jedenástimi rokmi, upozornila agentúra AP. Prírodné živly 11. marca 2011 zničili niekoľko stoviek kilometrov pobrežia a zabili na 18-tisíc ľudí.

Niekoľkometrová cunami spôsobila aj haváriu v jadrovej elektrárni Fukušima, kvôli ktorej boli z oblasti evakuované desiatky tisíc ľudí. Vtedajšie otrasy mali silu deväť stupňov a boli najsilnejším zaznamenaným zemetrasením v histórii krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok