Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie. Úrady vydali varovanie pred cunami

TA3 TASR
16.3.2022 16:28

Východnú časť Japonska zasiahlo v stredu zemetrasenie s magnitúdou 7,3. Úrady vydali varovanie pred cunami. TASR prevzala správu od agentúry AP.

V regióne Kantó zostali v dôsledku zemetrasenia bez elektriny viac ako dva milióny domácností, z toho 700 000 domácností v hlavnom meste Tokio, uviedol dodávateľ elektriny TEPCO. Dodávky elektriny v japonskej metropole postupne obnovujú. Na severovýchode krajiny bolo bez elektriny 156 000 domácností, uviedla regionálna energetická spoločnosť Tohoku Electric Power.

"Hlásenia zaplavili políciu a záchranné zložky vo Fukušime a v Mijagi. Robíme, čo je v našich silách, aby sme vyhodnotili rozsah škôd," povedal hovorca vlády Hirokazu Macuno.

Podľa verejnoprávnej stanice NHK zaznamenali v meste Išinomaki v prefektúre Mijagi 20-centimetrovú vlnu cunami. Na zverejnených televíznych záberoch bolo vidieť určité škody na budovách na severovýchode krajiny. V meste Sendai sa zrútila kamenná stena hradu Aoba. V dôsledku zemetrasenia sa severne od mesta Fukušima vykoľajil rýchlovlak šinkansen, uviedla železničná spoločnosť JR East. Bezprostredne neboli hlásené žiadne zranenia.

Podľa agentúry AP meteorologická agentúra uviedla, že epicentrum zemetrasenia bolo 60 kilometrov pod morským dnom. V jadrovej elektrárni Fukušima 1 na severovýchodnom pobreží Japonska došlo v marci 2011 k vážnej havárii po mohutnom zemetrasení s magnitúdou 9,0 a následných obrovských vlnách cunami. Zemetrasenie si vyžiadalo takmer 20-tisíc obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok