Aj vy ju pijete? Zdravotné riziká šťavy z koncentrátu vás šokujú

TA3/bd
2.3.2022 09:00

Ovocná šťava je ovocná šťava, myslíte si? Nie nevyhnutne. Zatiaľ, čo niektoré šťavy, ktoré nájdete v obchode, pochádzajú priamo z ovocia, iné sú vyrobené zo základu ovocného koncentrátu: ovocnej šťavy s odstránením väčšiny vody. Bez ohľadu na zdroj, problémom môže byť vysoký obsah cukru v ovocnej šťave. Šťavy vyrobené z koncentrátu navyše obsahujú niekoľko ďalších zložiek, na ktoré si dať pozor.

Aj vy ju pijete? Zdravotné riziká šťavy z koncentrátu vás šokujú
FreePik

Prečo používať ovocný koncentrát?

Prečo je ovocný koncentrát taký populárny v priemysle ovocných štiav? Mohlo by byť lákavé predpokladať, že všetky ovocné šťavy, ktoré vidíte v obchode, pochádzajú odniekiaľ z blízkeho okolia, ale napríklad produkty z jabĺk sa často posielajú cez pol sveta, ak vezmeme do úvahy dvoch najväčších svetových exportérov, Poľsko a Čínu.

Akonáhle je doprava jedným z faktorov, hmotnosť aj objem sú na prvom mieste. Ak sa z ovocia aj tak stane šťava, premena ovocnej šťavy na koncentrát šťavy znamená, že zaberie oveľa menej miesta a je oveľa ľahšia na prepravu ako konečný rekonštituovaný produkt.

Ale aj keď preprava koncentrátu ovocných štiav na veľké vzdialenosti môže ušetriť peniaze, používanie koncentrátu ovocnej šťavy prináša sériu problémov pre konečného spotrebiteľa, ktorý nevie, kde nápoj so šťavou začal svoju cestu, a preto nevie, pod akými druhmi štandardu bola pestovaná a spracovaná.

dzus FreePik

Každý, kto zmiešal napolovicu zmrazenú tubu koncentrátu pomarančovej šťavy s vodou na výrobu šťavy, vie, že koncentrát mrazenej ovocnej šťavy si môžete kúpiť aj samotný a že koncentrovaná forma ovocnej šťavy má dlhšiu trvanlivosť ako čerstvá šťava; len ho nechajte v mrazničke, kým ho použijete. Ale veľa džúsov, ktoré si kúpite v obchode, je vyrobených z koncentrátu. Skontrolujte drobným písmom na štítku a v zozname prísad magické slová „z koncentrátu“.

Vysoký obsah cukru bez vlákniny

Keď zjete celé jablko, pomaranč alebo hrsť hrozna, získate rovnaké množstvo prírodného cukru, aké by ste dostali v šťave vyrobenej z rovnakého množstva ovocia. Prijímate však aj veľa vlákniny, ktorá pomáha spomaliť vstrebávanie cukru do vášho systému.

Keď pijete ovocnú šťavu, bez ohľadu na to, či pochádza z koncentrátu alebo nie, získavate všetok cukor v ovocí bez vlákniny z dužiny. V neprítomnosti tejto vlákniny, ktorá spomaľuje tráviaci proces, sa cukry dostávajú do krvného obehu rýchlejšie, čo spôsobuje zvýšenie hladín glukózy v krvi. Vaše telo odpovedá vysokým množstvom inzulínu, čo môže zvýšiť riziko cukrovky 2. typu a podporiť ukladanie tuku.

dzus FreePik

Zistíte tiež, že ovocná šťava má viac cukru a kalórií ako zodpovedajúce celé ovocie, pretože koncentrujete cukor a kalórie z viacerých druhov ovocia do jednej porcie. Napríklad jeden pomaranč má v priemere necelých 12 gramov cukru plus viac ako 3 gramy prospešnej vlákniny, zatiaľ čo pohár pomarančového džúsu má 24 gramov cukru a žiadnu vlákninu.

Vláknina tiež pomáha pri sýtosti, udržuje vaše črevá zdravé a poskytuje ďalšie zdravotné výhody vrátane zníženého rizika srdcových chorôb a cukrovky – to všetko vám chýba, keď pijete ovocnú šťavu, či už z koncentrátu alebo nie. Ďalším problémom týkajúcim sa živín, ktorý je špecifický pre ovocnú šťavu z koncentrátu, je to, že proces zahrievania, ktorý odstraňuje vodu, ničí obsah vitamínu C.

Zdravotné riziko skrytých sladidiel

Ovocná šťava je sama o sebe dostatočne sladká, ale ak výrobok nie je označený ako 100-percentná šťava, existuje šanca, že môže obsahovať skryté sladidlá, ako je kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. Aj keď sa diskutovalo o tom, či kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy škodí vášmu telu viac ako iné pridané sladidlá, rastúca séria štúdií naznačuje, že môže byť spojený s negatívnymi účinkami, ako je narušený metabolizmus a artritída u mladých dospelých.

dzus FreePik

Neisté zdroje ovocia môžu skrývať nebezpečenstvo

Záleží vám na tom, kde bolo ovocie, ktoré sa pridáva do vašej ovocnej šťavy, vypestované a kde sa s ním manipuluje? Malo by, pretože nie každá krajina má zavedené rovnaké kontroly na riadenie produkcie ovocia. Najmä Čína je obrovským vývozcom koncentrátu jablčnej šťavy s predpokladaným vývozom až 750 000 ton!

Čínske farmy sú však známe aj znečistením a nadmerným používaním hnojív a pesticídov a je známe, že niektoré pesticídy sa prepracúvajú aj do ovocných štiav a koncentrátov. Napríklad karbendazim nie je vo väčšine krajín povolený, ale môže sa objaviť v koncentrátoch šťavy z iných krajín.

Ak poznáte zdroj ovocia, ktoré sa pridáva do vášho džúsu, môžete si aspoň prečítať o predpisoch o bezpečnosti potravín v danej krajine, o nakladaní s odpadom, o tom, či sa ovocie spracováva priemyselnými rozpúšťadlami alebo žiarením, a o ďalších faktoroch, ktoré zaujímajú mnohých. spotrebiteľov. Ale keď získate šťavu z koncentrátu, často musíte hádať, kde ovocie začalo svoju cestu.

dzus FreePik

Problémom môžu byť aj plesne

Ťažké kovy a pesticídy nie sú jedinými nebezpečnými látkami, ktoré sa môžu dostať do ovocia a odtiaľ do produktov koncentrovanej šťavy, ktoré si kúpite z regálu. Za zmienku stojí najmä to, že patulín je mykotoxín produkovaný hubami, ktoré sa najčastejšie spájajú s plesnivými jablkami, hoci bol nájdený aj v inom ovocí hodnom šťavy, vrátane hrozna, broskýň, ananásu a marhúľ. Môže spôsobiť nevoľnosť a zvracanie a je klasifikovaný ako mutagén, ktorý môže spôsobiť poškodenie DNA. 

Tip: Zistilo sa tiež, že patulín koreluje s prítomnosťou aflatoxínu, ďalšieho mykotoxínu, ktorý je spojený so zvýšeným rizikom rakoviny pečene.

dzus FreePik

Alternatívy k džúsovým koncentrátom

Ak nie ste spokojní s dôsledkami nákupu džúsových nápojov vyrobených z koncentrátu, máte niekoľko alternatív. Najprv si kúpte šťavu, ktorá je označená ako „nie z koncentrátu“. Po druhé, ak máte to šťastie, že bývate v blízkosti pestovateľov ovocia, môžete si dokonca kúpiť džús priamo od farmára, alebo ak džús nie je k dispozícii, zvážte investíciu do odšťavovača a kúpu ovocia „džúsovej kvality“. 

Odšťavte si ovocie sami a budete si užívať pohodlie, keď budete vedieť, odkiaľ jedlo pochádza a ako sa s ním zaobchádzalo, a dokonca môžete nájdite spôsob, ako prepašovať dužinu šťavy do výživných receptov. Tieto možnosti sa nevyhýbajú potenciálnym zdravotným rizikám spojeným s pitím ovocných štiav, ale aspoň budete môcť odhaliť niektoré „neznáme“ faktory, ktoré vyplývajú z používania koncentrátu. Celé ovocie môžete tiež rozmixovať do ovocného smoothie, aby ste využili výhody vlákniny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok