Zostaňte fit aj za pracovným stolom: Toto by ste mali robiť, ak máte sedavé zamestnanie

TA3/zm
28.2.2022 08:00

Osem a viac hodín na stoličke pred počítačom nášmu zdraviu rozhodne neprospieva. K tomu si pridajte sedenie za volantom a doma na gauči. Výsledkom sú boľavé kríže, stuhnutá šija, ale aj stúpajúca ručička váhy. Vieme, ako tomu zabrániť.

Zostaňte fit aj za pracovným stolom: Toto by ste mali robiť, ak máte sedavé zamestnanie
Pexels/Andrea Piacquadio

Využite minimálny priestor pre maximálny efekt. V priebehu dňa sa niekedy od stola ani neodtrhneme, to však neznamená, že nemôžete zaradiť pár tipov a trikov do svojej pracovnej rutiny, ktoré však neprospejú výkonu, ale v prvom rade vám.

Pravidlo 20 minút

Hoci v škole sa prestávka robí po 45 minútach, pracujúcim ľuďom odborníci odporúčajú 20 minútové intervaly. Po tomto čase sa vždy postavte od počítača a ponaťahujte sa. Môžete si napríklad ísť zobrať pohár vody alebo odskočiť na toaletu. Ale aj bez dôvodu je fajn v týchto časových úsekoch vstať a zmeniť polohu tela.

Pracujte v stoji

Znie to zvláštne, ale kedykoľvek vám pracovný úkon dovoľuje postaviť sa, vykonajte ho radšej takto ako v sede. Na stoličke budete aj tak väčšinu času, tak prečo napríklad telefonát neabsolvovať v inej polohe? Podobne môžete pristupovať k upratovaniu papierov v kancelárii alebo dohadovaniu sa s kolegami. Na to skutočne sedenie nie je potrebné. Získate tým prekrvenie nôh a minimalizujete aj riziko vzniku kŕčových žíl.

Chystajte si jedlo

Obrovským problémom kancelárskej práce je nepravidelný stravovací režim. Práca vás niekedy dokáže tak pohltiť, že celkom zabudnete na desiatu alebo olovrant. Keď zrazu pocítite vlčí hlad, potom zjete spravidla nezdravé jedlá, aby ste rýchlo doplnili energiu.

Ideálne je naraňajkovať sa doma, v pokoji, za stolom. Desiatu a olovrant si nachystajte deň vopred a zoberte si ju do práce. Obed absolvujete s kolegami alebo v rámci pracovných stretnutí, ten zvyčajne problémom nebýva. No keby ste zabudli na olovrant, tak najbližšie jedlo je až večera, ktorú navyše musíte po príchode domov ešte zvyčajne nachystať.

Cviky za stolom

Ešte sa však vráťme na kancelársku stoličku. Ak si chcete zacvičiť počas pracovnej doby, existuje niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré zvládnete aj v týchto obmedzených podmienkach. Sedacie svalstvo stačí na poličke sťahovať v intervale 8 sekúnd sťah a 2 sekundy pauza. Keď vám to napadne a budete mať chvíľku času, zopakujte si sériu 10 krát.

Prevencia pred karpálnymi tunelmi a celková úľava pre ruky je skrytá v jednoduchom cviku. Vystrite obe paže pred seba tak, aby jedna dlaň smerovala nahor a druhá nadol. Obe zatnite v päste, podržte 10 sekúnd a uvoľnite. Vtedy ruky vymeňte, teda otočte opačne, aby ste zatnutie päste mohli zopakovať. Ideálne, ak to dáte aspoň 5 krát po sebe.  

A napokon ešte rýchle brušáky, vstávať nemusíte. Oprite sa o operadlo stoličky, zatiahnite brušné svaly a zdvihnite nohy zo zeme. Vydržte aspoň 10 sekúnd a potom uvoľnite. Opakujte tri série po 12 cvikov.    

Témy: počítač
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok