Koenigsegg vyvinul vlastný elektromotor s malými rozmermi a vysokým výkonom

TA3/SZ
5.2.2022 11:00

Švédska značka Koenigsegg sa rozhodla, že si bude elektromotory pre vlastné potreby vyvíjať a vyrábať sama. Novinkou je elektromotor, ktorý prináša v malých rozmeroch veľký výkon. Koľko má koní?

Koenigsegg vyvinul vlastný elektromotor s malými rozmermi a vysokým výkonom
Koenigsegg

Nový elektromotor dostal názov Quark. Je výnimočný najmä svojimi malými rozmermi, ktoré činia len 30x33x11 centimetrov. Pri výrobe boli použité rôzne špeciálne, mimoriadne pevné a ľahké materiály, ako napríklad vysokopevnostná vákuovo tavená letecká oceľ či napríklad uhlíkový kompozitný materiál Aircore vyrobený z dutých vlákien uhlíka. Vďaka týmto materiálom sa podarilo stlačiť hmotnosť elektromotoru na 28.5 kilogramu. Modifikácia tohoto motoru pre potreby modelu Gemera váži o pár kilogramov naviac, konkrétne 30 kilogramov.

Quark Koenigsegg

Motor je napájaný 800 voltovou sieťou a produkuje maximálny výkon na úrovni 340 konských síl. Maximálne dostupný krútiaci moment sa pohybuje na hranici 600 Nm. Tieto parametre sú však dostupné len krátkych 20 sekúnd. Bežne dostupný výkon elektromotoru je niekde na hodnote približne 150 koní a 250 Nm krútiaceho momentu.

Pre model Gemera sú použité dva takéto elektormotory, ktoré za použitia dalších elektrických súčastí vytvárajú systém vektorovania krútiaceho momentu. Kombinácia dvoch elektromotorov v Gemere produkuje maximálny systémový výkon na úrovni 680 koní a 1100 Nm krútiaceho momentu.

Quark Koenigsegg

Motor si nájde využitie okrem rôznych modelov značky aj v leteckom priemysle či lodiach a člnoch. V novinke Gemera slúži elektrická sústava najmä na zvýšenie účinku akcelerácie, ktorá by mala zabrať z pokoja na 100 km/h krátkych 1.9 sekundy. Koenigsegg uviedol, že parametre sú zatiaľ iba predbežné a ich finálny výkon sa môže líšiť. Každopádne však ide o zaujímavú novinku pre svet elektromobility.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok