Testujte si pravidelne tráviace enzýmy. Je to dôležité pre celkovú výživu tela

TA3/bd
30.1.2022 14:00

Tráviaci proces premieňa potravu na mikroskopické čiastočky, ktoré vyživujú telo. Ľudia využívajú dva typy trávenia – mechanické, ako je žuvanie a chemické, využívajúce enzýmy. Tráviace šťavy tieto enzýmy zadržiavajú a uvoľňujú ich pankreas, pečeň a tenké črevo.

Testujte si pravidelne tráviace enzýmy. Je to dôležité pre celkovú výživu tela
Unsplash

Tieto enzýmy sú zodpovedné za rozklad potravy na jej najzákladnejšie prvky pre absorpciu. U ľudí je prítomných mnoho rôznych typov tráviacich enzýmov, z ktorých každý má svoju vlastnú funkciu. Testovanie tráviacich enzýmov môže odhaliť nedostatok zodpovedný za niektoré nepríjemné vedľajšie účinky počas trávenia.

travenie FreePik

Sledujte si príznaky

Sledujte si symptómy svedčiace o nedostatku tráviacich enzýmov. Pocit plynatosti a nafukovania po normálnom jedle môže znamenať nedostatok enzýmov pre správne trávenie jedla. Medzi ďalšie príznaky nedostatku enzýmov patria kŕče v bruchu, nepravidelnosti čriev a potravinová intolerancia. Poznačte si, ktoré potraviny spôsobujú najviac príznakov.

Pomaly žuvajte

Skúste si pomaly vychutnávať jedlo a dôkladne žuť. Nepohodlie po jedle môže byť výsledkom príliš rýchleho jedenia alebo nedostatočného žuvania jedla, čo môže viesť k poruchám trávenia. Enzýmy v slinách začnú tráviť potravu ešte predtým, ako opustia ústa – doprajte si čas na spustenie tráviaceho procesu a dôkladne prežúvajte.

travenie Unsplash

Domáci test

Dokončite potravinovú výzvu, ak neexistuje žiadna zjavná potravinová alergia - ktorá by pravdepodobne spôsobila opuch alebo žihľavku. Ak sú príznaky čisto gastrointestinálne, ako je nadúvanie alebo plynatosť s určitými potravinami, odstráňte tieto potraviny na niekoľko dní zo stravy. Ľudia, ktorí majú podozrenie na intoleranciu laktózy, si môžu tento test urobiť bezpečne doma. 

Skríning u lekára

Naplánujte si návštevu lekára, aby vám urobil skríning, odobral vzorky slín, krvi alebo stolice na testovanie prítomnosti alebo neprítomnosti enzýmov. Lekár vám tiež vie skontrolovať základné príčiny nedostatku tráviacich enzýmov, ako sú problémy s pankreasom alebo pečeňou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok