Rodičia popísali stav mladíka, ktorý zomrel po návrate z KĽDR

TA3 ČTK
27.9.2017 06:45

Rodičia Otta Warmbiera, amerického študenta väzneného v KĽDR, uviedli, že ich syn bol po prílete do USA slepý, hluchý, prudko sa trhal, kričal a mal neprítomný pohľad. V rozhovore, ktorý odvysielala televízia Fox News, Fred a Cindy Warmbierovi dodali, že vôbec netušili, ako zle na tom ich syn je.

Rodičia dúfali, že mladík je len v kóme a že vďaka starostlivosti amerických špecialistov sa jeho stav zlepší. Režim v Pchjongjangu označili za teroristický. Otta Warmbiera v Severnej Kórei držali 17 mesiacov. Za krádež propagandistického plagátu v hoteli bol odsúdený na 15 rokov ťažkých prác.

Režim ho v júni prepustil, mladík sa ale domov vrátil v kóme a následne zomrel. Mal 22 rokov. KĽDR poprela, že bol mladík mučený. "Skúšali sme sa ho upokojiť a keď sme sa na neho pozreli, vyzeralo to, ako keby mu niekto kliešťami prekutal všetky dolné zuby," uviedol Fred Warmbier v prvom televíznom rozhovore od synovej smrti. Mladík mal podľa neho oholenú hlavu a v nose mal zavedenú vyživovaciu trubičku.

north-korea-detained-american-70239-dc0ec8dacdc9402d9ddc2151ef750eff_0a000002-2c2b-79c7.jpg

"Išli sme k lietadlu, motory ešte vrčali, práve pristáli. Boli sme v polke schodov, keď sme započuli ten kvílivý, nekontrolovaný a neľudský zvuk," dodal otec zosnulého. Warmbierova matka v prvom momente z lietadla utiekla. Americký prezident Donald Trump označil rozhovor na Twitteri za výborný. "Otto podstúpil v Severnej Kórei neuveriteľné mučenie," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok