Zomrel mladý študent, ktorého nedávno prepustili z KĽDR

TA3 ČTK
19.6.2017 23:32

Zomrel dvadsaťdvaročný americký študent Otto Warmbier, ktorého minulý týždeň po 17 mesiacoch zadržiavania prepustila z "humanitárnych dôvodov" Severná Kórea. Informovala o tom jeho rodina vo vyhlásení, ktoré zverejnila nemocnica v Cincinnati v štáte Ohio, kde bol Warmbier hospitalizovaný.

Mladík sa do vlasti vrátil 13. júna v zlom zdravotnom stave a kóme. Lekári konštatovali, že mal ťažko poškodený mozog. Nie je však presne jasné, z akej príčiny. Študent zomrel v univerzitnej nemocnici v Cincinnati. "Strašné zaobchádzanie, ktorého sa dostalo nášmu synovi v rukách Severokórejčanov, bohužiaľ nemohlo mať iný koniec, ako taký smutný, aký dnes zažívame," uviedla rodina s tým, že mladík zomrel o 14:20.

Rodina poďakovala lekárom za starostlivosť, ktorú ich synovi venovali. "Bol v pokoji. Bol doma a my veríme, že to cítil," uviedli mladíkovi najbližší. Študent podľa lekárov nereagoval na slovné podnety a žiadnym spôsobom nekomunikoval.

Rodina poďakovala lekárom za starostlivosť, ktorú ich synovi venovali. Pchjongjang 15. júna v oficiálnej správe oznámil, že mladík odsúdený v KĽDR na 15 rokov väzenia a nútených prác za krádež propagandistického plagátu v hoteli v Pchjongjangu bol prepustený z "humanitárnych dôvodov". Na slobodu sa dostal po 17 mesiacoch.

Warmbierovi rodičia boli informovaní, že ich syn krátko po súdnom procese v KĽDR ochorel. Otto údajne trpel botulizmom, vážnou intoxikáciou, ktorá spôsobuje problémy so zrakom a dýchaním, môže viesť k paralýze svalov a často i k smrti. Severokórejčania Warmbierovi údajne dali tabletku na spanie, zo spánku sa však neprebral.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok