Klimatické zmeny zasiahli aj nás, Fico chce pripravených ľudí

TA3 TASR
10.10.2017 13:14

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre by mala vychovávať absolventov, ktorí budú schopní reagovať na prebiehajúce klimatické zmeny a ktorí dokážu zvýšiť úroveň slovenského poľnohospodárstva. Na slávnostnom zasadnutí Akademickej obce SPU pri príležitosti 65. výročia založenia univerzity, to vyhlásil predseda vlády Robert Fico.

Klimatické zmeny zasiahli aj nás, Fico chce pripravených ľudí
SITA/AP

SPU neposiela ľudí na úrady práce

Podľa Fica už klimatické zmeny naplno zasiahli aj strednú Európu a Slovensko sa na ne musí pripraviť. "Dotýkajú sa aj pôdohospodárstva. Samotní poľnohospodári mi hovoria, že už aj v severných oblastiach je možné pestovať plodiny, ktoré by sa tam predtým neurodili. V našich južných regiónoch je možné dopestovať niektoré rastliny zo Stredomoria. Musíme na to reagovať, pripravujte absolventov, ktorí to dokážu," vyzval Fico vedenie univerzity.

Premiér zároveň požiadal, aby SPU vychovávala študentov, ktorí budú chcieť pracovať v poľnohospodárstve a budú mať záujem na jeho napredovaní. "Aby sme definitívne vyriešili problém s negatívnou platobnou bilanciu. Je to 1,3 miliardy eur, kedy dovážame na Slovensko mrkvu, kapustu... To sa musí zmeniť," vyhlásil Fico.

Predseda vlády zároveň zablahoželal univerzite k jej úspechom a ocenil, že dokáže pri výchove absolventov reagovať na potreby trhu. "Možno sa nebude páčiť to, čo teraz poviem, žiaľ, máme na Slovensku školy, ktoré nám produkujú ľudí na úrady práce. Toto je univerzita, ktorá neposiela ľudí na úrady práce. Toto je univerzita, kde je absolútne prepojenie vzdelávania a praxe a chcem zaželať tejto škole, aby si túto vysokú kvalitu udržala a aj naďalej priťahovala záujem mladých ľudí na štúdium," skonštatoval premiér.

65-ročná história univerzity

SPU v Nitre vznikla v roku 1952 a počas svojej 65-ročnej histórie vychovala 80.000 absolventov. Na začiatku ju tvorili agronomická a zoologická fakulta, na ktorých študovalo v prvom akademickom roku okolo 600 študentov. Výstavba dnešného areálu školy, ktorý bol v roku 2014 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, sa začala v roku 1960. V súčasnosti má SPU šesť fakúlt, na ktorých študuje 7000 študentov.

Podľa slov rektora SPU Petra Bielika, absolventi univerzity výraznou mierou ovplyvnili formovanie poľnohospodárstva v bývalom Československu a neskôr i v samostatnej Slovenskej republike. "Vyvinuli mnohé celkom nové odrody plodín, nové postupy pestovania rastlín, nové viaczložkové hnojivá, rozpracovali optimalizáciu závlah, priniesli vedecké postupy pri výžive zvierat, robili genetické výskumy, zaoberali sa poľnohospodárskou technikou a riešili aj mnohé ekonomické problémy," skonštatoval na slávnostnom zasadnutí Akademickej obce SPU Bielik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok