USA odstúpia od klimatickej dohody. Je neférová, vyhlásil Trump

TA3 TASR SITA
1.6.2017 21:46

Americký prezident Donald Trump oznámil, že USA odstupujú od Parížskej dohody o klimatickej zmene, ku ktorej sa oficiálne vlani pridala vláda jeho predchodcu Baracka Obamu.

Chcú vyrokovať lepšie podmienky

Americký prezident Donald Trump oznámil, že USA súčasne začnú rokovania o opätovnom prijatí dohody, ale za lepších podmienok pre USA, alebo o prijatí úplne novej dohody, ktorá bude pre USA spravodlivejšia.

Trump povedal, že mu "veľmi záleží na životnom prostredí", ale "nemôže podporiť dohodu, ktorá trestá USA". Odstúpenie je v ekonomickom záujme USA, zdôraznil. Jeho viceprezident Mike Pence v predslove k Trumpovmu vystúpeniu povedal, že americké pracovné miesta a americká energetika patria na prvé miesto.

"Takže odstupujeme. Ale začneme znova rokovať, a uvidíme, či budeme vedieť dosiahnuť dohodu, ktorá je férová. Ak toho budeme schopní, výborne. Ak nie, tiež dobre," uviedol americký prezident.

Dohodu prijal Obama

Dohodu o znížení skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatické zmeny prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Súhlasilo s ňou 195 krajín.

Bývalý Obamov poradca Brian Deese na Twitteri napísal, že najskoršie odstúpenie USA od parížskej klimatickej dohody je možné deň po prezidentských voľbách v USA v roku 2020, čo znamená, že klíma bude jednou z priorít Trumpovej kampane za znovuzvolenie. USA sú druhým najväčším emitentom skleníkových plynov vo svete po Číne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok