Matoviča obžalovali, dôvodom sú slová o Ficových miliónoch v raji

TA3 TASR
5.10.2017 10:24

Igor Matovič môže pykať za to, že v auguste 2015 zverejnil anonymnú informáciu, ktorú dostal do poštovej schránky. Podľa nej si premiér Robert Fico spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu v Belize a na účtoch mali vraj vyše 670 miliónov dolárov. Fico na Matoviča za to podal trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenie. Matoviča teraz obžalovali. Líder OĽaNO to vraj očakával.

Prípad ukončili v lete

Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava obžaloval poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča z prečinu ohovárania v prípade údajného účtu premiéra Roberta Fica v daňovom raji v Belize. Povedal to hovorca KP BA Michal Šúrek. „Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal dňa 14.09.2017 obžalobu na obvineného Mgr. Igora M. na Okresný súd Bratislava I pre prečin ohovárania,“ povedal Šúrek.

"Ja som nikdy nekomentoval rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní ani to nebudem robiť," reagoval na informáciu predseda vlády Fico. "Ja chcem, aby orgány činné v trestnom konaní pracovali absolútne nezávisle," uviedol počas tlačovej konferencie na Úrade vlády.

Polícia ukončila vyšetrovanie tohto prípadu v lete tohto roka a navrhla poslanca obžalovať. S informáciou o Ficovi vyrukoval Igor Matovič v polovici augusta 2015 najprv na sociálnej sieti, potom aj na tlačovej besede. Mal pritom vychádzať z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke.

Matovič to očakával

Igor Matovič v reakcii na obžalovu vyhlásil, že premiér Robert Fico s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom priamo ovládajú políciu aj prokuratúru, takže jej podanie očakával. „Najprv zverili vyšetrovanie svojmu dvornému vyšetrovateľovi na NAKA, ktorý štandardne šikanuje opozičných politikov a kauzy koaličných zametá pod koberec. Po tom, ako uzavrel vyšetrovanie, mu môj dozorujúci prokurátor zmietol jeho snahu obviniť ma zo stola,“ uviedol Igor Matovič.

Potom podľa neho „vstúpil do deja priateľ Roberta Fica“, prokurátor Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky, ktorý podľa Igora Matoviča „zakázal môjmu dozorujúcemu prokurátorovi vlastný názor a prikázal mu osvojiť si jeho.“ Vtedy bolo podľa poslanca zrejmé, že obžaloba bude podaná a skončí na súde. „Zároveň je veľmi zaujímavé, že do dnešného dňa Národná kriminálna agentúra ani generálna prokuratúra neurobili ani jeden jediný krok na preverenie, či Robert Fico vlastní v Belize schránkovú firmu so 700 miliónmi eur na účte,“ doplnil Igor Matovič.

Národnej kriminálnej agentúre podľa neho stačilo, že si Fico z Belize zabezpečil papier, že v Belize nemá žiadnu firmu a účet vedený na jeho meno. „To je, samozrejme, blud, lebo žiadny vlastník schránkovej firmy nemá schránkovú firmu a jej účet vedený na svoje meno, ale meno bieleho koňa. Presne takto vyzerá boj proti korupcii v réžii Roberta Fica,“ dodal poslanec.

Žiadne účty nenašli

Podľa anonymu si mal Fico s manželkou ešte v roku 2008 založiť schránkovú firmu v Belize. Na dvoch účtoch tejto firmy malo byť podľa Igora Matoviča 674 miliónov dolárov. Premiér Fico označil tieto vyhlásenia za hlúposti.

Polícia informácie Igora Matoviča preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize. Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize.

Stanovisko námestníka GP pre trestný úsek Petra Šufliarskeho v súvislosti s vyjadreniami Igora Matoviča a Daniela Lipšica (6. 10. 2017):

"Námestník generálneho prokuratúra pre trestný úsek Peter Šufliarsky v trestnej veci Karola M. odmieta akékoľvek porušenie zákona z jeho strany, ktorý sa k tejto tému v minulosti opakovane podrobne vyjadril. Opätovné otváranie „témy Karola M.“ je prejavom zúfalstva a argumentačnej prázdnosti politikov a odpútavania pozornosti od ich trestného stíhania. Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky má s predsedom vlády SR, tak ako aj s inými ústavnými činiteľmi,  výlučne úradný vzťah. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky v trestnej veci obvineného Mgr. Igora M. vykonáva tzv. dohľadovú právomoc od 17. 8. 2015, a to na základe trestného oznámenia predsedu vlády SR, jeho manželky, ako aj na základe trestného oznámenia anonymnej fyzickej osoby. (Trestné oznámenia boli doručené priamo na GP SR). V rámci tzv. dohľadovej právomoci Generálna prokuratúra SR preskúmala trestnú vec v štádiu pred vznesením obvinenia Mgr. Igorovi M.  už v auguste 2016, (vyšetrovací spis bol predložený 12. 8. 2016). Dôvodom preskúmania trestnej veci bola rýchlosť a bezprieťahovosť prípravného konania, pretože išlo o skutkovo a právne jednoduchú trestnú vec a trestné stíhanie trvalo už takmer jeden rok (trestné stíhanie bolo začaté 25. 9. 2015). Prokurátor trestného odboru GP SR (nie námestník gen. prokurátora pre trestný úsek ) vydal v trestnej veci dva písomné záväzné pokyny (obidva pokyny sa týkali rýchlosti prípravného konania, nie vznesenia obvinenia) pre prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava. Po doručení uznesenia prokurátora KP BA o vyhovení sťažnosti obvineného Mgr. Igora M. (8. 12. 2016) bola trestná vec opätovne preskúmaná prokurátorom trestného odboru GP SR. Výsledkom preskúmania trestnej veci bolo rozhodnutie z 28. 3. 2017 o zrušení tohto rozhodnutia vydaného prokurátorom Krajskej prokuratúry v Bratislave. Obžalobu na obvineného Mgr. Igora M. podal ten istý prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorý aj zrušil jeho obvinenie, pri čom nenamietal postup a právnu argumentáciu v rozhodnutí  Generálnej prokuratúry SR (rozhodnutie neobsahuje pokyn podať na obvineného Mgr. Igora M. obžalobu). Medializáciu trestnej veci obvineného Mgr. Igora M., podanie obžaloby na neho, považuje námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky za zjavný mediálny atak na prokuratúru a hrubé ovplyvňovanie prokurátora v súdnom konaní, v ktorom má prokurátor (Krajská prokuratúra Bratislava) procesné postavenie strany, tak ako obvinený Mgr. Igor M. Mgr. Igora  M. a JUDr. Daniela L., ktorí sú inak v súčasnosti trestne stíhaní, nepovažuje námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek  za obete justičného systému, ako sa to snažia podsúvať verejnosti, ktoré by mali verejne atakovať činnosť orgánov činných v trestnom konaní a ich predstaviteľov. Je poľutovaniahodné, že trestne stíhané osoby majú takmer neobmedzený mediálny priestor na neustále gradujúce sa ataky proti prokuratúre a proti prokurátorom. Čo je za tým?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok