Matovič sa exekúcie nebojí, návrat do parlamentu neplánuje

TA3 SITA
21.7.2017 12:19

Rozhodnutiu zaplatiť pokutu sa líder OĽaNO Igor Matovič nepodvolí. Je si vedomý že exekúcia bude drahšia, ale opozičný líder odmieta "skloniť hlavu". Do parlamentu sa napriek absenciám neplánuje vrátiť ani v septembri. Prekáža mu totiž Andrej Danko ako šéf parlamentu.

Matovič sa exekúcie nebojí, návrat do parlamentu neplánuje
SITA

Chce byť jeden z milióna

Ako uviedol na tlačovej besede, je si vedomý, že cez exekútora ho to bude stáť viac. "Ale nedokážem to spraviť - skloniť hlavu a pokutu zaplatiť. Budem jeden z milióna ľudí, voči ktorým je vedená exekúcia," povedal Matovič po tom, čo vo štvrtok Kancelária NR SR informovala o tom, že dala podnet k exekúcii Matoviča. "Pokutu, ktorú mi Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií udelil, mi dal na základe toho, že som údajne porušil zákon o ochrane verejného záujmu, keď sa mi automaticky obnovila živnosť. Na živnosť som mal tržbu nula eur," uviedol.

Spýtal sa, prečo výbor neudelil pokutu premiérovi Robertovi Ficovi za to, že "býva v byte daňového podvodníka a berie mesačne päťtisíc úplatok". Dodal, že dnes je to 57 mesiacov, čo Fico býva v byte podnikateľa Ladislava Bašternáka. "To je porušenie, valcovanie verejného záujmu. O tomto porušení výbor, tí sudcovia, odmietli čo i len rokovať," povedal Matovič a dodal, že rovnako sa výbor nezaoberal ani pôžičkou, ktorú mal minister vnútra Robert Kaliňák poskytnúť spoločnosti B. A. Haus. "Ohrozenie verejného záujmu bola moja "pro forma" živnosť na poličke, nepodnikal som, iba sa mi automaticky obnovila," uviedol. Podľa neho medzi základné ľudské občianske a ústavné práva patrí právo na spravodlivý proces, ktorý on v tomto prípade podľa vlastných slov nemal.

Podnet dala kancelária parlamentu

Koaličných členov výboru za Smer-SD, SNS a Most-Híd označil za sudcov, ktorí ho nenávidia. "Moji oponenti vo výbore majú ústavnú väčšinu a oni mňa súdili. Moji sudcovia boli moji politickí oponenti, ktorým hovorím, že okrádajú ľudí. Títo ľudia o mne akože spravodlivo rozhodli. Nikdy sa nepodvolím, lebo nemám nárok na spravodlivý proces," dodal líder obyčajných ľudí s tým, že aj ústavný súd, kde je väčšina sudcov dosadených podľa neho Ficom, rozhodol proti nemu. "Z tohto dôvodu pokutu nezaplatím. Viem, že majú absolútnu moc, nech si poslúžia," dodal. Keďže všetok svoj majetok Matovič v minulosti prepísal na svoju manželku, bude na kreativite exekútorov, čo mu vezmú. Dodal, že sa v tejto veci neobráti na súd v Štrasburgu, keďže podľa jeho právneho zástupcu na to nemá právo.

Matovič sa nezúčastní ani na prvej poprázdninovej schôdzi parlamentu. "Bol som najaktívnejším poslancom od volieb 2016. Predložil som najviac návrhov zákonov a som dosť v dramatickom predstihu pred všetkými ostatnými," povedal Matovič na margo toho, že počas svojej prítomnosti stihol toho viac ako mnohí iní koaliční zákonodarcovia. Dodal, že bol predkladateľom alebo spolupredkladateľom 93 návrhov zákonov. Poslanecký plat ani paušálne náhrady nedostal pre svoju neprítomnosť na schôdzach parlamentu za uplynulé mesiace máj a jún.

Kancelária Národnej rady SR vo štvrtok 20. júla informovala média, že dala podnet k exekúcii poslanca Igora Matoviča za to, že neuhradil pokutu, ktorú mu udelil Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií za opakované nepozastavenie živnosti. Kancelária tak urobila až po využití všetkých možností na vyzvanie poslanca, aby uhradil pokutu vo výške približne 12-tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok