Nízkonákladový prepravca napadol štátnu pomoc pre Air Berlin

TA3 SITA
16.8.2017 12:32

Írsky nízkonákladový letecký prepravca v sťažnosti Európskej komisii tvrdí, že vyhlásenie bankrotu nemeckých aeroliniek Air Berlin, ktorým nemecká vláda následne schválila štátnu pomoc 150 mld. eur, znamená jasnú konšpiráciu.

Nízkonákladový prepravca napadol štátnu pomoc pre Air Berlin
SITA/AP

Dovolenkári mali obavy o návrat

Írsky nízkonákladový letecký prepravca Ryanair podal Európskej komisii sťažnosť na postup nemeckých úradov pre štátnu pomoc krachujúcim nemeckým aerolinkám Air Berlin. Okolnosti sprevádzajúce konkurzné konanie, ktoré vyhlásil druhý najväčší nemecký prepravca, považuje Ryanair za komplot.

Spoločnosť oznámila bankrot po tom, čo firma Etihad, letecký prepravca emirátu Abú Zabí, ktorá je hlavným akcionárom Air Berlin, uviedla, že jej už nebude poskytovať financie. S cieľom zmierniť obavy cestujúcich z toho, že môžu uviaznuť na letných dovolenkách, nemecká vláda ihneď oznámila, že poskytne firme Air Berlin úver 150 mil. eur, aby mohla pokračovať v letoch počas najbližších troch mesiacov.

Air Berlin vykazovala straty niekoľko rokov

Air Berlin už rokuje o prevzatí s najväčším nemeckým prepravcom Lufthansa, ako aj inou nemenovanou spoločnosťou. Ryanair v sťažnosti bruselským regulačným úradom tvrdí, že tieto udalosti poukazujú na „evidentnú konšpiráciu“ za účasti nemeckej vlády, Lufthansy a Air Berlin.

Firma Air Berlin vykazovala straty niekoľko rokov. Svoje podnikanie reštrukturalizovala a v posledných rokoch ju nad hladinou udržiaval prepravca Etihad, ktorý v nej má 29,2-percentný podiel. Firmy Eurowings a Austrian Airlines, ktoré patria do skupiny Lufthansa, sa v decembri dohodli na prenájme 38 lietadiel Air Berlin. Po ohlásení bankrotu Air Berlin spoločnosť Lufthansa uviedla, že "podporuje reštrukturalizačnú snahu leteckej firmy spolu s nemeckou vládou" a lietadlá, ktoré má v prenájme, budú pokračovať v premávke ako doteraz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok