Ryanair výrazne zvýšil zisk. Môžeme sa tešiť na lacnejšie letenky?

TA3 ĆTK
24.7.2017 08:50

Irská nízkonákladová letecká spoločnosť Spoločnosť Ryanair Holdings v prvom fiskálnom štvrťroku zvýšila zisk o 55 percent na 397 miliónov eur. To je vysoko nad odhadom analytikov.

Ryanair výrazne zvýšil zisk. Môžeme sa tešiť na lacnejšie letenky?
SITA/AP

Európska jednotka

Firma vo svojom oznámení tiež uviedla, že v reakcii na silnú konkurenciu na krátkych trasách v Európe môže znížiť ceny leteniek o ďalších 9 percent v ostatných rokoch. Ryanair, ktorý je z hľadiska počtu prepravovaných cestujúcich európskou jednotkou, prispel k zvýšeniu dopravnej ceny v Európe v posledných dvoch rokoch tým, že zvýšil svoju dopravnú kapacitu o 33 percent.

Finančný riaditeľ Ryanairu Neil Sorahan agentúre Reuters povedal, že až do konca septembra by podnik mohol znížiť ceny letenek o sedem až deväť percent. Ďalšie zľacňovanie nevylučuje ani v nasledujúcom roku.

Vedenie naznačilo zmeny

Zisk za prvý fiškálny štvrťrok, ktorý skončil v júni, vysoko prekonal odhad analytikov. Tí spoločnosti v priemere odhadli zisk na 366 miliónov eur. Ceny letenek zaznamenali v priemere medziročný nárast o jedno percento, čo bolo ovplyvnené posunom Veľkej noci, ktorá sa presúva každým rokom do iného štvrťroka.

Vedenie firmy naznačilo, že ceny leteniek v nadchádzajúcich mesiacoch výrazne klesnú. Ryanair predpovedá, že v tomto finančnom roku, ktorý končí 31. marca 2018, vykáže po zdanení zisk 1,4 až 1,45 miliárd eur a prepraví 131 miliónov cestujúcich. Ceny letov medziročne môžu klesnúť o približne o 8 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok