Izolovaný Katar dostal požiadavky, na ich splnenie má desať dní

TA3 ČTK
23.6.2017 06:24

Prerušenie diplomatických vzťahov s Iránom, zastavenie vysielania televízie Al Jazeera a okamžité uzavretie tureckej základne v krajine. To je časť požiadaviek, ktoré dostal izolovaný Katar od desiatky blízkovýchodných aj afrických štátov. Za ich splnenie krajine sľubujú ukončenie diplomatickej aj dopravnej blokády.

Musí splniť všetky body

Krajina dostala zoznam požiadaviek prostredníctvom Kuvajtu. Na naplnenie vôle svojich susedov má Katar desať dní. V danom termíne musí splniť všetky požiadavky. S Tureckom, ktoré je členom NATO, má tiež prerušiť vojenskú spoluprácu. Zároveň od neho krajiny očakávajú vyplatenie kompenzácie.

Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty 5. júna prerušili s Katarom diplomatické styky i dopravné spojenie. Neskôr podobne reagovali aj ďalšie krajiny ako Jordánsko a Jemen. V súčasnosti blokuje Katar viac ako desať krajín.

Skupiny kritizujúca Katar tvrdí, že malá ale bohatá krajina podporuje radikálne islamistické skupiny. Zároveň pomáha Iránu, ktorý je hlavným regionálnym rivalom Saudskej Arábie.

Spor chcú urovnať viaceré krajiny

Katar obvinenia popiera a tvrdí, že blokáda je porušením medzinárodného práva. Katarský minister zahraničia Muhammad bin Abdar Rahmán Sání sa už skôr vyjadril, že krajina kvôli tlaku svoju zahraničnú politiku nezmení. Rokovania o ukončení sporu sa okrem Kuvajtu snažia sprostredkovať aj Turecko, Maroko, Pakistan či Francúzsko.

Ankara nedávno odsúhlasila posilnenie svojej vojenskej enklávy v Katare, kde približne 150 tureckých vojakov pôsobí od dohody z roku 2014. Turecký prezident Recep Tayyiop Erdogan zároveň označil blokádu za neprijateľný trest smrti a odsúdil ho ako "nehumánny a proti islamským hodnotám".

Saudi chcú byť jednotkou

Americké ministerstvo zahraničných vecí pred zverejnením požiadaviek vyjadrilo znepokojenie nad tým, že štáty izolujúce Katar stále nepredložili zoznam požiadaviek. Rex Tillerson vyhlásil, že dúfa, že budú "rozumné a uskutočniteľné". Podľa niektorých analytikov sa viacerým štátom nepáči otvorená politika Kataru.

"Saudská Arábia chce zostať hlavným hráčom v Perzskom zálive," domnieva sa Ajham Kamal z poradenskej agentúry Eurasia Group. Do sporu je zahrnutá aj katarská televízia Al Jazeera, ktorá kritizuje autoritárske vedenie niektorých arabských krajín. Saudská Arábia a Jordánsko už pobočky tejto televízie uzavreli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok