Spor Kataru s ostatnými arabskými krajinami sa dotkol bežných ľudí

TA3 SITA
20.6.2017 00:56

Katarčania musia opustiť Spojené arabské emiráty, Saudskú Arábiu aj Bahrajn. Všetky tri krajiny zároveň vyzvali svojich občanov, aby opustili Katar a pohrozili väzením alebo pokutou každému, kto by tieto nariadenia kritizoval.

Spor Kataru s ostatnými arabskými krajinami sa dotkol bežných ľudí
SITA/AP

Neskôr tieto krajiny svoje rozhodnutie zmiernili dvoma výnimkami - príkaz vrátiť sa do svojej domovskej krajiny nakoniec neplatí pre príslušníkov zmiešaných rodín a Saudská Arábia tiež dovolí Katarčanom zúčastniť sa na púti do Mekky v rámci moslimského posvätného mesiaca Ramadán.

Katar odvetné opatrenia nezaviedol a občanov Bahrajnu, Saudskej Arábie ani Spojených arabských emirátov zo svojej krajiny nevykázal. Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Bahrajn spolu s Egyptom a Jemenom obvinili Katar z podpory teroristických skupín po celom Blízkom východe, vrátane palestínskeho Hamasu či buniek napojených na al-Kájdu.

Katar tieto obvinenia odmieta a naznačuje, že týchto päť blízkovýchodných krajín si chce len vyrovnať účty s panarabskou spravodajskou televíziou al-Džazíra, ktorá sa o ich predstaviteľoch vyjadruje často kriticky. Televízia vysiela z Kataru a je týmto emirátom aj financovaná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok