Syn sa k radikálnemu islamu nehlásil, tvrdí otec útočníka Abediho

TA3 TASR
25.5.2017 09:10

Britská polícia v súvislosti s útokom v Manchestri dosiaľ zadržala deviatich ľudí. Jednou z nich bola žena, ktorú bez obvinení neskôr prepustili. Zadržali aj dvoch bratov a otca útočníka.

Brat sa priznal

Britská polícia v hale Manchester Arena zadržala ďalších dvoch podozrivých. Prvého z dvojice zadržala v oblasti Withingtonu, druhého v manchesterskej oblasti. Okrem toho britská polícia v skorých ranných hodinách uskutočnila aj kontrolovanú explóziu v jednom z podozrivých domov v Manchestri. Prehľadávaná nehnuteľnosť sa nachádza v manchesterskej štvrti Moss Side.

Polícia sa domnieva, že predpokladaný páchateľ útoku v hale Manchester Arena, 22-ročný Salman Abedi, bol súčasťou zločineckej siete. Líbyjské bezpečnostné zložky v stredu zadržali Abediho brata i otca. Abediho brat Hashim priznal, že vstúpili do džihádistickej organizácie Islamský štát.

Počas výsluchu tiež povedal, že v polovici apríla odcestoval do Británie, aby pomohol pripraviť útok v Manchestri a bol oboznámený s podrobnosťami tejto teroristickej operácie. Otec útočníka ale tvrdí, jeho syn sa k radikálnemu islamu nehlásil a nebol ani prívržencom Islamského štátu.

Zomierali mladí

Samovražedný útočník, ktorého polícia neskôr identifikovala ako Salmana Abediho, v noci na utorok odpálil v Manchestri nálož pred halou, kde sa práve skončil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Útok si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Zranenia utrpelo ďalších 119 ľudí, z ktorých je 64 hospitalizovaných.

Mená väčšiny obetí sú už známe. Je medzi nimi okrem iných osemročné dievča, poľský manželský pár, ako aj najmenej šesť tínedžerov. O život prišla aj príslušníčka polície, ktorá bola v čase útoku mimo služby. Útok v Manchestri bol najkrvavejší v Británii od roku 2005, keď pri útoku na londýnsky dopravný systém zahynulo 56 ľudí vrátane štyroch páchateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok