Samovražedný útočník sa vraj krátko pred atentátom vrátil z Líbye

TA3 ČTK
24.5.2017 06:36

Predpokladaný samovražedný atentátnik Salman Abedi, ktorý je podozrivý zo spáchania teroristického útoku s 22 obeťami v britskom Manchestri, údajne v poslednom čase navštívil vlasť svojich rodičov Líbyi.

Rodina utiekla pred Kaddáfím

Bezpečnostné zložky teraz preverujú, či bol 22-ročný Abedi napojený na pobočku teroristickej organizácie Islamský štát pôsobiacej v Líbyi. Islamský štát, ktorý sa hlási k takmer všetkým veľkým teroristickým útokom na Západe, prijal zodpovednosť aj za atentát v Manchestri.

Abedi sa narodil v Manchestri líbyjským rodičom, ktorí do Británie prišli ako utečenci v snahe uniknúť prenasledovaniu zo strany režimu niekdajšieho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.Salfordská univerzita sídliaca neďaleko Manchestru potvrdila, že Abedi bol jej žiakom.

Nemenovaný študent školy denníka The Times povedal, že Abedi sa nedávno vrátil z Líbye. List pripomenul, že v Líbyi fungujú tábory, v ktorých je možné absolvovať teroristický výcvik. "Pred troma týždňami odišiel do Líbye a pred pár dňami sa vrátil," vyhlásil študent. Krátko pred útokom vraj prišiel Abedi do Manchestru vlakom z Londýna.

Polícia zadržala brata

Veriaci z mešity na manchesterskom predmestí Didsbury uviedli, že Abediho otec mešitu skôr pravidelne navštevoval, teraz ale žije, rovnako ako Abediho sestra, v Líbyi. Odišli tam vraj hneď po revolúcii z roku 2011, pri ktorej bol zabitý diktátor Kaddáfí. Je možné, že bratia medzi oboma krajinami odvtedy cestovali.

Polícia v utorok prehľadala Abediho dom v Manchestri a rovnako v rámci vyšetrovania zadržala 23-ročného muža. Podľa správ britských médií zrejme ide o brata Salmana Abediho. Salmana popísali susedia ako vysokého, štíhleho mladíka, ktorý často nosil tradičný islamský odev. Prakticky nikto zo susedov ho ale bližšie nepoznal.

IS prvú správu zmazal

Pri útoku na multifunkčnú halu v severoanglickom Manchestri, kde koncertovala americká speváčka Ariana Grande, zahynulo v noci na utorok 22 ľudí, vrátane osemročného dievčatka, a ďalších 59 osôb utrpelo zranenia. Zatiaľ nie je jasné, či predpokladaný atentátnik Abedi konal sám, alebo mu pomáhali ďalší ľudia.

K akcii sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát, ale v jeho vyhlásení je rad nezrovnalostí. Agentúra Reuters upozornila, že IS neuviedol meno atentátnika, hoci tak pri svojich útokoch spravidla robí. Naopak, na sociálnej sieti písal o tom, že nálož bola "nastražená na zhromaždení križiakov".

Agentúra AMAKO, ktorú islamisti na komunikáciu so svetom používajú, najskôr tvrdila, že útok spáchala "skupina útočníkov". Toto tvrdenie bolo neskôr vymazané.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok