Británia si minútou ticha uctila obete teroristického útoku

TA3 TASR
25.5.2017 06:42

Tisícky ľudí si v Manchestri, Londýne a ďalších britských mestách minútou ticha pripomenuli obete pondelkového teroristického útoku v manchesterskej koncertnej hale.

Vo väzbe je osem podozrivých

Obyvatelia zaplnili manchesterské Námestie sv. Anny, kde položili kvety, hračky a odkazy na znak úcty k obetiam samovražedného bombového útoku, ktorý si vyžiadal najmenej 22 mŕtvych a 119 zranených. Vláda predtým oznámila, že minútu ticha budú mať aj všetky jej úrady v centrálnom Londýne, pričom vyzvala, aby tak urobili aj iné organizácie.

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že miera ohrozenia terorizmom naďalej zostáva na najvyššom, "kritickom" stupni a vyzvala obyvateľov, aby boli obozretní. Po zasadnutí vládneho núdzového štábu Cobra uviedla, že vyšetrovanie pondelkového útoku napreduje. Potvrdila, že vo vyšetrovacej väzbe je osem podozrivých.

Zranené deti navštívila kráľovná

Britská kráľovná Alžbeta II. dnes v Manchestri navštívila detskú nemocnicu, kde sú hospitalizovaní mladí fanúšikovia americkej speváčky Ariany Grande, počas vystúpenia ktorej došlo k útoku. Do tejto nemocnice podľa agentúry AP po útoku moslimského fanatika previezli 20 detí mladších ako 16 rokov.

Úrady dosiaľ zverejnili mená 19 mŕtvych, z ktorých väčšinu tvoria deti a tínedžeri. Britská polícia ako útočníka identifikovala 22-ročného Salmana Abediho, narodeného v Británii líbyjským prisťahovalcom. Jeho brat Hashem, ktorého v utorok v líbyjskej metropole Tripolis zadržalo protiteroristické komando, sa priznal, že obaja boli členmi extrémistickej organizácie Islamský štát.

Líbyjské bezpečnostné zdroje uviedli, že Hashem bol "podrobne informovaný" o plánoch útoku v Manchestri a sám plánoval uskutočniť teroristický čin v Tripolise.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok