EÚ rozšírila sankcie, KĽDR môže prísť až o tretinu príjmov

TA3 ČTK
10.8.2017 15:59

Európska únia rozšírila sankcie proti KĽDR. Nadväzuje tak na rozhodnutie Rady bezpečnosti OSN o sprísnení opatrení proti KĽDR kvôli ďalším raketovým testom tejto ázijskej krajiny.

EÚ rozšírila sankcie, KĽDR môže prísť až o tretinu príjmov
SITA/AP

Sankcie boli schválené jednomyseľne

Rada EÚ na svojich internetových stránkach uviedla, že na sankčné zoznamy pridala deväť činiteľov režimu a štyri organizácie, vrátane severokórejskej banky pre zahraničný obchod. Brusel uviedol, že sankcie sa už dotýkajú celkom 62 ľudí a 50 organizácii.

Rada bezpečnosti OSN 5. augusta jednomyseľne schválila návrh Spojených štátov na uvalenie nových prísnejších sankcií voči KĽDR, kvôli dvom raketovým testom z poslednej doby. Na základe dosiaľ najtvrdších sankcií môže Pchjongjang prísť zhruba o tretinu svojich ročných príjmov z vývozu. OSN tak chce Severnú Kóreu vystaviť silnejšiemu tlaku. Odborníci ale pochybujú, či sa podarí pritlačiť na Pchjongjang, aby ústupil.


Ide už o ôsmy takýto dokument

Posledná rezolúcia počíta so sankciami na vývoz uhlia, železa, železnej rudy, olova, rýb a morských plodov. Príjmy z ich vývozu prinášajú severokórejskému režimu asi jednu miliardu dolárov ročne, to je tretina celkových ročných príjmov z vývozu. Zakazuje tiež štátom vydávať nové vstupné a pracovné povolenia Severokórejčanom, čo je ďalším zdrojom príjmov pre režim severokórejského vodcu.

Rezolúcia tiež zakazuje zakladanie akýchkoľvek nových spoločenských podnikov so severokórejskými firmami a zahraničné investície do už existujúcich spoločenských podnikov. Rezolúcia Rady bezpečnosti OSN je už ôsmym takýmto dokumentom, ktorý bol prijatý od roku 2006 v súvislosti s jadrovými a raketovými testami KĽDR. Požadovaný účinok ale nemala žiadna z nich, Pchjongjang napriek všetkým varovaniam v jadrových a raketových testoch pokračuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok