KĽDR popísala plán možného útoku, trvať má necelých 18 minút

TA3 TASR
10.8.2017 06:36

Kórejská ľudovodemokratická republika vyhlásila, že zvažuje vystrelenie štyroch rakiet stredného doletu do oblasti amerického tichomorského ostrova Guam, kde majú Spojené štáty viacero vojenských základní. Ide tak o spresnenie možného útoku, ktorým sa vyhráža administratíve Donalda Trumpa.

Rozhodujúci rozkaz vodcu

Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na vyhlásenie severokórejských ozbrojených síl. Strategické sily KĽDR "vážne skúmajú plán útoku na Guam prostredníctvom súbežného odpálenia štyroch strategických balistických rakiet typu Hwasong-12, aby prerušili komunikačné kanály nepriateľských síl na veľkých vojenských základniach na Guame a vyslali dôrazné varovanie Spojeným štátom," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom severokórejskou tlačovou agentúrou KCNA.

Rakety Hwasong-12 podľa severokórejskej administratívy preletia cez Japonsko a po 3356 kilometroch, ktoré zdolajú za približne 1065 sekúnd, následne zasiahnu ostrov.

Podľa ozbrojených síl KĽDR by plány na raketový útok na oblasť Guamu mohli byť dokončené do polovice augusta a následne sa bude čakať, či vodca Kim Čong-un vydá rozkaz na ich realizáciu.

Obhajoba zásahu z roku 1999

Americký prezident Donald Trump obhajoval preventívny vojenský zásah v Severnej Kórei už v roku 1999. Vyplýva to z archívneho videozáznamu, ktorý na YouTube zverejnila spravodajská televízia CNN. Na otázku, či by ako americký prezident podnikol útok na Severnú Kóreu, Trump odpovedal: "Najprv by som rokoval. Rokoval by som ako divý," uviedol Trump pred takmer 20 rokmi v rozhovore pre televíziu NBC.

"A usiloval by som sa dosiahnuť čo najlepšiu dohodu. Nebolo by dobré sadnúť si a rokovaním niečo skutočne dosiahnuť?" pokračoval Trump a dodal, že ak by rokovania neboli úspešné, bolo by lepšie riešiť problém okamžite, nie jeho riešenie odkladať na neskôr.

"Hovorím, že musíme niečo urobiť, aby sme ich zastavili. Chceme to urobiť o päť rokov, keď budú mať kopu rakiet a každá z nich bude namierená na New York či Washington a na každého z nás? Potom chceme niečo robiť? Alebo chceme niečo urobiť hneď?" povedal v roku 1999 v rozhovore pre NBC súčasný americký prezident Donald Trump. Šéf Bieleho domu totiž nedávno vyhlásil, že pokiaľ bude Severná Kórea pokračovať v doterajších provokáciách, dočká sa zo strany USA reakcie, "akú svet ešte nikdy nevidel".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok