Izrael chystá legalizáciu tisícov bytov na palestínskych pozemkoch

TA3 ČTK
6.12.2016 00:31

Izraelský parlament predbežne hlasoval v prospech kontroverzného zákona, ktorý by mal legalizovať 4000 bytov pre osadníkov postavených na súkromných palestínskych pozemkoch na okupovanom západnom brehu Jordánu.

Pre uzákonenie tohto projektu hlasovalo 60 poslancov proti 49. Musí ale ešte prejsť trojitým čítaním v parlamente, uviedla agentúra AFP. Zámer už vyvolal tvrdú kritiku u medzinárodného spoločenstva. Výstavba nových židovských osád je jedným z dôvodov, prečo sa nedarí obnoviť mierové rokovania medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Na palestínskej strane sú zase prekážkou útoky palestínskych radikálov na židovských obyvateľov krajiny.

Západný breh Jordánu a východnú časť Jeruzalema obsadil Izrael počas vojny v roku 1967. Tieto územia majú spolu s Pásmom Gazy tvoriť budúci palestínsky štát, o ktorého vznik sa Palestínčania dlhodobo usilujú. Chcú preto, aby z Predjordánska, teda Západného brehu, odišli všetci izraelskí vojaci i osadníci. Na Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme žije asi pol milióna Židov a asi 2,5 milióna Palestínčanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok