Izraelu sa podarilo uhasiť požiare, krajinu sužovali šesť dní

TA3 ČTK
27.11.2016 15:26

Hasiči zastavili požiare, ktoré sa v uplynulých šiestich dňoch šírili na niekoľkých miestach v Izraeli. Agentúre AFP to oznámil hovorca hasičskej a záchrannej služby.

Podozrenie z podpaľačstva

"Už nie sú žiadne aktívne ohniská. Od tejto noci je kľud, nedostali sme žiadne nové hlásenia," povedal AFP hovorca hasičov Jorám Levy.

Po celom Izraeli bolo podľa CNN od utorka ohlásených takmer 1500 požiarov. "To je dvakrát viac, než je obvyklé. Príčinou bola buď nedbalosť, alebo boli založené úmyselne," uviedol šéf vyšetrovacej jednotky hasičskej a záchrannej služby Ran Sheluf. Hovorca polície CNN oznámil, že pre podozrenie z podpaľačstva bolo zadržaných 23 osôb.

Pomoc od iných štátov

Kvôli ohňu prebiehala evakuácia desiatok tisíc ľudí. Ničivý živel ohrozoval aj tretie najväčšie mesto Izraela, Haifu, alebo židovské osady na Západnom brehu Jordánu.

Do boja s požiarmi sa pustili stovky hasičov. Izraelcom pomáhali aj ich palestínski kolegovia. Niekoľko štátov vyslalo na pomoc špeciálne hasičské lietadlá, medzi inými Rusko, Francúzsko, Kanada, Španielsko a Azerbajdžan.

Šíreniu ohňa napomáhal silný vietor a sucho, ktoré v krajine panovalo v minulých mesiacoch. Celkovú bilanciu škôd, či už na ľudských životoch alebo na majetku, zatiaľ izraelské úrady nezverejnili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok