Poslanci rokovali najmä o ekonomických návrhoch, zvýši sa daň z cigariet

TA3 TASR
12.10.2016 19:48

Poslanci Národnej rady SR pokračovali v rokovaní, na ktorom dominovali návrhy ministra financií Petra Kažimíra. Viaceré z nich súvisia s budúcoročným štátnym rozpočtom. Poslanci odobrili zvyšovanie daní z cigariet či zmeny v zákone o dani z pridanej hodnoty. V piatok budú rokovať o ďalších bodoch programu.

Poslanci rokovali najmä o ekonomických návrhoch, zvýši sa daň z cigariet
SITA/Marko Erd

Chcú bojovať proti daňovým únikom

V boji proti daňovým únikom majú štátu pomôcť ďalšie opatrenia. Ministerstvo financií SR pripravilo novelu zákona daňového poriadku, ktorou sa má upraviť inštitút predbežného opatrenia, vytýkacie konanie, dochádza aj k zmene ustanovenia o námietke zaujatosti a zjednodušujú sa podmienky na povolenie odkladu a splátok. Právnu normu definitívne schválil parlament.

"S cieľom zefektívniť inštitút predbežného opatrenia, nástroja na potláčanie daňových podvodov, sa upravuje ustanovenie s dôrazom na jeho rýchle vydanie a prípadné následné vymáhanie v exekučnom konaní," priblížilo MF SR v novele zákona daňového poriadku.

Novelou zákona sa upravuje aj vytýkacie konanie, a to tak, aby správca dane mohol z úradnej moci odstrániť nedostatky podaného daňového priznania, ktoré nemajú vplyv na výšku dane, ak má správca dane k dispozícii potrebné údaje na ich odstránenie. "V prípade neodstránenia nedostatkov, ktoré majú vplyv na výšku dane alebo uplatnený nárok, správca dane môže vyrubiť daň skráteným konaním, teda vyrubovacím rozkazom," priblížil rezort financií.

Ďalší spôsob vyrubenia dane

Zavádza sa tiež inštitút skráteného vyrubovacieho konania ako ďalší spôsob vyrubenia dane. Tým sa podľa ministerstva zabezpečí pružnejšie vyrubenie dane na základe skutočností a dôkazov. "Daňový subjekt však bude mať možnosť podať proti vyrubovaciemu rozkazu odpor, ktorým sa iniciuje štandardný proces vyrubenia dane," ozrejmilo ministerstvo.

Z dôvodu zefektívnenia výkonu daňovej exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu vedeného v banke sa medzi daňovými exekútormi a bankami zavedie elektronická komunikácia, ktorej podmienky budú upravené dohodou uzavretou medzi Finančným riaditeľstvom SR a záujmovým združením bánk. "V prípade žiadosti o odklad alebo splátky dane nebude nutné zabezpečiť záložným právom dlžnú sumu, ktorej výška neprevýši 3000 eur," doplnilo MF SR.

Dane z tabakových výrobkov sa zvýšia

Dane z tabakových výrobkov sa budú zvyšovať. Rozhodli o tom poslanci NR SR schválením návrhu novely zákona o spotrebných daniach z tabaku, ktorý počíta so zvyšovaním sadzby v nasledujúcich rokoch. Ministerstvo financií spresňuje, že pripravilo návrh na zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov a plán na ďalšie roky so zámerom stabilizovať daňové príjmy a s dôrazom na ochranu zdravia spotrebiteľov.

Hlavnými cieľmi, ktoré viedli k vypracovaniu návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, sú podľa ministerstva financií zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu, zabezpečenie rovnováhy medzi daňovými príjmami a cieľmi v oblasti verejného zdravia a zdaňovanie nových tabakových výrobkov.

Spotrebné dane by sa mali zvyšovať v dvoch krokoch. Od februára 2017 a od februára 2019. Návrh novely pritom predpokladá pozitívny vplyv na štátny rozpočet s dodatočným príjmom v rokoch 2017 a 2018 vo výške cez 32 mil. eur ročne a v rokoch 2019 a 2020 v sume vyše 68 mil. eur ročne. Podľa ministra financií Petra Kažimíra by tak cena najpredávanejších cigariet mohla pri každom zvýšení stúpnuť o zhruba 10 centov na škatuľku.

Vládny návrh na zvyšovanie spotrebných daní z tabaku však podporu v opozícii nenašiel. Miroslav Beblavý v rozprave k návrhu kritizoval, že vláda v súčasnosti nemá „spoločenskú licenciu“ na zvyšovanie akýchkoľvek daní, aj keď ako nefajčiar proti dani z tabaku nič nemá. Problémom totiž podľa neho je, že napriek neustálemu rastu príjmov sa vláde nedarí dodržiavať konsolidačné plány. Poslanec za Sme rodina Milan Krajniak zase ako fajčiar kritizoval, že vláda si túto skupinu ľudí, čo je asi tretina Slovákov, vyberá vždy, keď potrebuje vybrať viac peňazí.

Nový predseda výboru na kontrolu činnosti SIS

Novým predsedom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby sa stal poslanec Gábor Grendel z klubu OĽaNO-NOVA. V tajnej voľbe ho zvolili poslanci v závere druhého rokovacieho dňa. Grendel nahradil vo funkcii Daniela Lipšica, ktorý sa vzdal poslaneckého mandátu. Z parlamentu odišiel po nehode, pri ktorej zrazil chodca a ten následne zomrel.

Poslanci sa do lavíc vrátia až v piatok 14. októbra. Vo štvrtok 13. októbra schôdza nebude. Dôvodom je štátny pohreb prvého prezidenta SR Michala Kováča, ktorý zomrel v stredu vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca. Vo štvrtok bude v súvislosti s jeho úmrtím od 08.00 do 17.00 h štátny smútok.

V piatok budú poslanci rokovať o ďalších bodoch programu. Snemovňa sa dohodla, že v piatok hlasovať nebude a rokovací deň predĺži do večera, keďže vo štvrtok schôdza nie je.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok