Parlament počas štátneho smútku nezasadne, obmedzia aj hazard

TA3 TASR
12.10.2016 10:20

Na Slovensku bude vo štvrtok v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta Michala Kováča od 8.00 do 17.00 h štátny smútok. Rokovanie desiatej schôdze Národnej rady bude preto prerušené. Obmedzená bude aj prevádzka hazardných hier.

Na omšu pozvaná aj verejnosť

Na prerušení schôdze NRSR sa dohodli zástupcovia strán na poslaneckom grémiu, ktoré zvolal predseda parlamentu Andrej Danko. Zároveň padla dohoda, že v piatok sa bude rokovať netradične až do 19. hodiny. Novinárom závery grémia potvrdila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Smútočný sprievod sa vo štvrtok bude presúvať z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca. Cestu Palisádami budú lemovať príslušníci Ozbrojených síl. Informoval o tom poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan. "Na záver smútočného sprievodu budú pochodovať tri vojenské útvary: 60 vojakov pozemných síl, 60 vojakov vzdušných síl a 60 vojakov špeciálnych síl," povedal.

Na omšu v Dóme sv. Martina je podľa Krpelana pozvaná aj verejnosť. Pri chráme bude tiež umiestnená veľkoplošná obrazovka, ktorá bude vysielať celý priebeh štátneho pohrebu od 11. hodiny. "Zádušnú omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský. Slovom budú na prezidenta Michala Kováča spomínať prezident Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč," uviedol Krpelan. S hudobnou vsuvkou vystúpi sopranistka Simona Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.

Stávky sú zakázané, výsledky budú

Vo štvrtok bude pre štátny smútok obmedzená prevádzka hazardných hier. Ako uviedol hovorca národnej lotériovej spoločnosti Tipos Rastislav Čépe, v čase trvania štátneho smútku sú podľa zákona o hazardných hrách stanovené obmedzenia prevádzkovania hazardných hier.

"Prevádzkovatelia hazardných hier majú zakázané vykonávať príjem vkladov, príjem stávok, vyplácanie výhier, iné úkony smerujúce k určeniu výsledku hazardnej hry a ďalšie úkony, ktoré sa pri prevádzkovaní hazardných hier vykonávajú verejne, alebo pri ktorých sa uskutočňuje komunikácia medzi hráčom a prevádzkovateľom hazardnej hry, okrem zverejňovania výsledkov hazardných hier," priblížil Čépe. To znamená, že vo štvrtok v čase od 8.00 h do 17.00 h nie je možné uzatvoriť stávku, overiť výhry ani vyplácanie výhier a iné úkony súvisiace s prevádzkovaním hazardných hier.

Štátny smútok vyhlasuje v súčasnosti podľa zákona o štátnych symboloch a ich používaní vláda, a to v prípade úmrtia prezidenta, predsedu Národnej rady a predsedu vlády. Kabinet tak však môže urobiť aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zosnulé osoby na území alebo mimo územia Slovenska.

Vláda štátny smútok vyhlásila doteraz osemkrát. Naposledy 23. decembra 2011 na počesť posledného československého prezidenta Václava Havla, ktorý sa stal symbolom Nežnej revolúcie a zásadných politických zmien v Európe koncom 20. storočia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok