Terorista v aute zabil vo Francúzsku 84 ľudí, útok vrcholil prestrelkou

ČTK TA3 TASR SITA Le Figaro
15.7.2016 06:24

Na najmenej 84 mŕtvych stúpol počet obetí krvavého útoku vodiča nákladiaku, ktorý vrazil do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v meste Nice. Spomedzi desiatok zranených mnoho osôb v kritickom stave. Útok vyvrcholil prestrelkou s políciou, ktorá vodiča zabila.

Býval v Nice, polícia ho poznala

Vodič nákladného auta, ktorý vo štvrtok večer vrazil do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska, bol na základe dokladov nájdených vo vozidle formálne identifikovaný ako 31-ročný občan Francúzska tuniského pôvodu. Informovali o tom francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje.

Vie sa, že býval v Nice. Televízia BFM-TV predtým uviedla, že v trestnom registri mal záznamy za "bežné trestné činy", ako sú krádeže či domáce násilie, za ktoré bol podmienečne odsúdený. Nebol však na zozname osôb sledovaných tajnými službami pre podozrenie z terorizmu alebo radikalizácie.

 

Prenajaté chladiarenské auto

Médiá ďalej informovali, že chladiarenské auto, použité pri útoku v Nice, bolo prenajaté pred dvoma dňami v neďalekom mestečku Saint-Laurent-du-Var. Polícia uskutočnila po čine viacero prehliadok vrátane bydliska zastreleného vodiča. 

Vo vozidle sa podľa rozhlasovej stanice Europe 1 našla nabitá zbraň, ktorú páchateľ použil pri prestrelke s políciou, ako aj atrapy zbraní a nefunkčný granát. 

Francúzsky premiér Manuel Valls po zasadaní bezpečnostného kabinetu oznámil, že na 16.-18. júla bol v krajine vyhlásený štátny smútok. O avizovanom predĺžení výnimočného stavu v krajine bude v utorok rokovať vláda a v stredu a vo štvrtok sa touto témou bude zaoberať parlament.

Aj 10 mŕtvych detí

Počas sviatku Dňa Bastily vrazil útočník s nákladným autom do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnom bulvári Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov. Podľa denníka Nice-Matin previezli do nemocníc aj 54 detí. Starosta Nice Christian Estrosi neskôr uviedol, že medzi najmenej 84 mŕtvymi je asi desať detí.

Posilnili kontroly

Nemecko a Taliansko sprísnili kontroly na svojich hraniciach s Francúzskom. Pohraničné kontroly boli posilnené na nemeckých letiskách, ako aj na cestných a železničných priechodoch, oznámila agentúra Reuters. "V koordinácii s francúzskymi bezpečnostnými orgánmi spolková polícia sprísnila kontroly v cezhraničnej doprave do Francúzska," uvádza sa vo vyhlásení nemeckej polície.

K rovnakému kroku pristúpilo aj Taliansko, ktoré posilnilo kontroly na troch hraničných priechodoch s Francúzskom a na železničnej stanici Ventimiglia, ležiacej len asi 40 kilometrov od Nice. "Naše bezpečnostné sily pracujú na plné obrátky," napísal na Twitteri taliansky minister vnútra Angelino Alfano.

 

Útok bol plánovaný

V kamióne, ktorý vrazil do davu ľudí v Nice našli viacero zbraní, pušiek a granátov. Podľa denníka Le figaro išlo zrejme o dobre plánovaný utok. K atentátu sa zatiaľ nikto neprihlásil. Identita ani motív vodiča nie sú známe. Incident už začalo vyšetrovať protiteroristické oddelenie parížskej prokuratúry, uvádza DPA.

Agentúra Reuters uvádza, že priaznivci Islamského štátu útok v Nice oslavujú. "Počet zabitých dosiahol 62 francúzskych križiakov a hriešnych neveriacich v Nice voFrancúzsku. Boh je veľký, Boh je veľký," píše sa na jednom z tweetov.

 

Facebook v okolí mesta Nice spustil svoju bezpečnostnú funkciu Safety Check.

Facebook activates Safety Check feature following incident in #Nice, France. https://t.co/PpNjbWjy5u pic.twitter.com/sQw6ZpWSef

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok