Šok aj tragický paradox. Svet reaguje na útok na francúzskej riviére

ČTK TA3
15.7.2016 10:39

Množstvo svetových politikov odsúdilo útok vo francúzskom Nice a dalo najavo zármutok a súcit s obeťami, ich blízkymi i celým Francúzskom.

Šok aj tragický paradox. Svet reaguje na útok na francúzskej riviére
SITA/AP

"Európa i svet stoja po boku"

Útočník, ktorý vrazil nákladným vozom do davu, zabil vo štvrtok večer najmenej 84 lidí a desiatky ľudí zranil. Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že Európa i svet stoja v ťažkej chvíli po boku Francúzska. "Je to tragický paradox, že obeťami útoku sú ľudia oslavujúci slobodu, rovnosť a bratstvo," vyhlásil Tusk s odkazom na to, že k útoku došlo počas osláv výročia pádu Bastily.

"Budeme jednotne stáť po boku rodín obetí, francúzskych občanov a vlády v boji proti násiliu a nenávisti," dodal Tusk, ktorý je rovnako ako rada ďalších politikov na európsko-ázijskom summite v Mongolsku.

Zdesenie a bolesť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová rovnako v Ulánbátare vyjadrila solidaritu s Francúzskom aj zdesenie a obrovskú bolesť nad atentátom. "Nemecko stojí po boku Francúzska v boji proti terorizmu. Slová sotva stačia, aby sme povedali, že sme spolu s našimi francúzskymi priateľmi," povedala.

Čínsky premiér Li Kche-čchiang vyjadril sústrasť obetiam a vyhlásil, že jeho krajina bude bojovať proti akejkoľvek forme terorizmu.

Americký minister zahraničia John Kerry, ktorý bol vo štvrtok na návšteve Francúzska, označil útok za "desivý" a vyhlásil, že bol pyšný, že stál po boku francúzskych politikov na oslavách dobytia Bastily. Prezident Barack Obama útok odsúdil už skôr počas noci, kedy ho označil za zrejmý teroristický čin.

"Som šokovaný"

Sústrasť Francúzom dal najavo aj nový britský minister zahraničia Boris Johnson. "Som šokovaný a zarmútený desivými udalosťami v Nice a hroznou stratou životov," napísal na twitteri.

"Odsudzujeme všetky prejavy vražedného šialenstva"

K odsúdeniu útoku a k vyjadrovaniu sústrasti pozostalým a všetkým Francúzom sa pridali tiež španielsky premiér Mariano Rajoy, šéf indickej vlády Naréndra Módí, pakistanský ministerský predseda Naváz Šaríf a ďalší štátnici. "Dúfam, že zranenie sa čoskoro zotaví. India zdieľa bolesť a stojí pevne po boku našich francúzskych sestier a bratov vo chvíli nesmierneho smútku," povedal Modi.

Šaríf zdôraznil, že pakistanské srdce a modlitby sú s obeťami útoku a ich rodinami, a dodal, že Pakistan vo vojne proti terorizmu trpel a zažil tragédie.

Vatikán vo vyhlásení v mene pápeža Františka vyjadril solidaritu s francúzskym ľudom a odsúdil "všetky prejavy vražedného šialenstva, nenávisti, terorizmu a všetky útoky proti mieru".

Brutálny útok

Nová britská premiérka Theresa Mayová čin odsúdila ako brutálny útok a vyhlásila, že je v myšlienkach s rodinami nevinných obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok