Život vo Fallúdži je peklo. Mesto už mesiace oblieha iracká armáda

ČTK
29.4.2016 14:47

Abú Džásim dokáže pre svoju sedemčlennú rodinu obstarať len jedno jedlo denne. Väčšinou je to dusená zelenina alebo ryža a malá porcia chleba. Je to prvýkrát v živote, kedy jeho rodina čelí hladu. Abú Džásim žije v irackej Fallúdži, ktorá je od roku 2014 v rukách radikálov z Islamského štátu a už od vlaňajšieho augusta ju oblieha iracká armáda, píše agentúra AP.

Život vo Fallúdži je peklo. Mesto už mesiace oblieha iracká armáda
SITA/AP

Obyvateľstvo ako ľudský štít

Päťdesiatdvaročný abú Džásim má obchod s potravinami a jeho rodina až doteraz hlad nepoznala. Skutočné vyhladovanie zatiaľ nikomu v meste nehrozí, ale podľa zdravotníckych zdrojov začínajú pribúdať prípady podvýživy. Mesto tiež zápasí s nedostatkom liekov.

Armáda upevnila v auguste svoje pozície v okolí mesta a začala blokovať zásobovanie. Tých, ktorí sa snažia utiecť, väčšinou pochytajú radikáli, ktorí chcú v meste udržať civilistov, aby neprišli o ľudské štíty v prípade armádneho útoku.

Občania, ktorí s AP hovorili telefonicky, avšak bez uvedenia celých mien, popísali situáciu v meste ako žalostnú. Väčšina tovaru úplne zmizla, ceny toho dostupného šplhajú hore. Stokilogramové vrece múky, ktoré stávalo 51.600 dinárov, teraz stojí skoro dva milióny dinárov (1368 eur). Ceny zeleniny sa zdvihli o 500 percent a 450 gramová detská výživa zdražela z 3870 na 144.000 dinárov (100 eur). Cukor a čaj sa nedajú zohnať za žiadnu cenu. Iba rodiny, ktoré udržujú vzťahy s IS, majú lepší prísun tovaru.

islamisti-oslavuju-dobytie-falludze-1140-sita-ap_0a000002-5475-6c5a.jpg

Dôsledky môžu byť katastrofálne

Podľa lekára z miestnej nemocnice dochádzajú lieky pre pacientov s chronickými chorobami ako cukrovka alebo vysoký tlak. V poslednej dobe sú najčastejšími pacientmi deti a tiež starí ľudia trpiaci podvýživou.

Organizácia Human Rights Watch vyzvala bojujúce strany, aby zabezpečili dopravu potrieb k civilistom. "Humanitárna situácia vo Fallúdži je stále nepreniknuteľnejšia. Je potrebné venovať väčšiu pozornosť obliehaným mestám, pretože dôsledky môžu byť pre civilistov katastrofálne," povedal zástupca blízkovýchodnej sekcie HRW Joe Stork.

IS si je vedomý rastúcej nespokojnosti občanov a pokúsil sa ju zmierniť. V auguste napríklad otvoril pekáreň a začal v nej predávať dotovaný chlieb, avšak pre nedostatok múky pekáreň uzavreli. Potom radikáli zabavili zásoby múky poľnohospodárom a v pätikilogramových baleniach ju zdarma vydávali rodinám. Múka bola ale nekvalitná, pretože bola dlho skladovaná a určená na kŕmenie zvierat.

iracka-armad-oblehajuca-mesto-1140_0a000002-5602-bb68.jpg

Pasce na holubov

Keď IS v roku 2014 Fallúdžu obsadil, abú Džásim s rodinou rovnako ako tisícky ďalších občanov utiekol. Usadil sa v Kirkúku, ale nedokázal platiť tamojší vysoký nájom ani ďalšie výdavky a po niekoľkých mesiacoch bol nútený sa vrátiť. Od roku 2015 radikáli civilistom bránia odísť. Člen rady provincie Anbar, kde Fallúdža leží, Fálih Isáví odhaduje, že v meste, ktoré mávalo 300.000 občanov, teraz žije asi 90.000 ľudí.

Keď vlani armáda podporovaná medzinárodnou koalíciou začala obsadzovať mestá v okolí Fallúdže, začal si abú Džásim robiť zásoby potravín. "Jedlo nám koncom decembra došlo a situácia sa ešte zhoršila v januári, kedy boli veľké mrazy," povedal obchodník. Naproti cez rieku Eufrat leží mesto Chaldíja, ktorého obyvatelia sa pokúšajú posielať známym vo Fallúdži zásoby po rieke. Plnia plastové nádoby suchými potravinami a liekmi a tiež plynovými bombami, avšak členovia IS často tieto "vodné" zásielky zhabú.

Abú Džásim umiestnil na strechu svojho domu pasce a snaží sa do nich chytať holuby. Varí z ich mäsa kašu, ale deťom to práve veľmi nechutí. Drví tiež kôstky datlí a primiešava je k múke. "Čakáme na oslobodenie Fallúdže," hovorí muž. Ale bude zrejme čakať dlho.

byvali-obyvatelia-prehrabavaju-trosky-svojho-domu_0a000002-56e8-ee55.jpg

Fallúdža je pre armádu problém

Je to stredisko oblasti, v ktorej žijú sunnitskí moslimovia. Toto obyvateľstvo nie je naklonené šiitskej vláde, ktorá je pri moci po páde bývalého prezidenta Saddáma Husajna, za ktorého Iraku vládla sunnitská menšina. Fallúdža je spájaná so sunnitským povstaním, ktoré po Saddámovom zvrhnutí vypuklo. Bola oporou irackej al-Kájdy a dejiskom dvoch veľmi krvavých bitiek amerických vojakov s radikálmi. IS je nástupcom irackej al-Kájdy a mnoho občanov Fallúdže na túto organizáciu pozerá ako na obrancu práv sunnitov.

"Teraz sme voľní, nie je tu žiadna armáda, žiadne zatýkanie. Áno, obliehajú nás a útočia lietadlami, ale stále môžeme jesť to, čo je k dispozícii, aj keď nič špeciálneho. Islamský štát nás neopustil a stará sa o nás," povedal sedemdesiatdvaročný abú Rami. Jedného z jeho synov v roku 2010 zatkli, dvaja ďalší sa pripojili k IS. "Predtým sme mali jedlo a pitie, ale žiadnu dôstojnosť, teraz žijeme dôstojne, ale s málom jedla a pitia," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok