Irán modernizuje letectvo, zvažuje nákup ruských strojov Su-30

TASR
10.2.2016 14:03

Iránsky minister obrany Hosejn Dehkán informoval, že jeho krajina zvažuje využitie ruských bojových lietadiel Su-30 vo svojom vojenskom letectve.

Irán modernizuje letectvo, zvažuje nákup ruských strojov Su-30
SITA/AP

Iránsky minister informoval, že členovia generálneho štábu iránskej armády navrhli zakúpiť pre potreby iránskej armády práve stíhačky typu Suchoj. "Smerujeme k podpísaniu zmluvy," vyhlásil a dodal, že Irán by sa mohol podieľať aj na výrobe týchto stíhačiek.

Iránske letectvo má vo svojich letkách v Iráne zmodernizované verzie dávno zastaraných vojenských lietadiel zahraničnej výroby, napríklad sovietske lietadlá typu MiG či americké F14A Tomcats vyrobené ešte v 70. rokoch 20. storočia.

Vlani v novembri Rusko začalo s procedúrou dodávky protiraketových systémov S-300 do Iránu. Príslušná zmluva o tom bola podpísaná ešte v roku 2007, jej realizácia však musela byť pozastavená v súvislosti s prijatím rezolúcie č. 1929, ktorou Bezpečnostná rada OSN uvalila na Irán sankcie. V reakcii na neplnenie zmluvy Ruskom Irán vtedy podal žalobu na medzinárodný arbitrážny súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok