Irán sa dočkal, Rusi začali s dodávkami rakiet S-300 a prihodili aj jadrový bonus

ČTK
23.11.2015 15:41

Rusko začalo dodávať Iránu protilietadlové rakety S-300. Oznámil to iránsky veľvyslanec v Moskve. Dodávky boli pôvodne pozastavené pred ôsmimi rokmi pre protiiránske sankcie. Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý je v Teheráne, taktiež zrušil zákaz predaja jadrovej technológie do Iránu.

Irán sa dočkal, Rusi začali s dodávkami rakiet S-300 a prihodili aj jadrový bonus
SITA/AP

Krajiny napĺňajú starú dohodu

Iránsky veľvyslanec Mehdí Sanájí oznámil, že Rusko začalo s dodávkami raketovej technológie S-300. Obe strany kontrakt uzavreli začiatkom novembra.

Pôvodnú zmluvu síce obe strany podpísali pred ôsmimi rokmi, ale jej realizáciu zmarila rezolúcia Rady bezpečnosti OSN o sankciách, ktoré na Irán uvalila pre jeho jadrový program. Až v tomto roku sa podarilo uzavieť prelomovú dohodu, ktorá umožňuje zrušenie sankcií výmenou za spomalenie iránskeho jadrového programu.

"Irán a Rusko podpísali novú zmluvu a dodávky S-300 už začali," uviedol veľvyslanec Sanájí.

Urán na výskumné účely

Kremeľ rovnako zverejnil výnos, v ktorom prezident Putin ruší zákaz predaja jadrovej technológie do Iránu. Rusko podľa neho môže napríklad predávať a dodávať do Iránu zariadenia, ktoré umožnia modernizáciu prevádzky vo Fordo a taktiež pracoviska v Aráku, kde chcel Irán vybudovať ťažkovodný reaktor. Výnos ďalej povoľuje vývoz obohateného uránu z Iránu výmenou za dodávky prírodného uránu. Putinov výnos sa opiera o tohtoročnú rezolúciu RB OSN, ktorá stvrdzuje dohodu o iránskom jadrovom programe.

Podľa tejto dohody nesmie byť v Aráku reaktor, ktorý by bol schopný produkovať plutónium v množstve využiteľnom pre vojenské účely. Fordo nemá v budúcnosti slúžiť k obohacovaniu uránu, ako tomu bolo doposiaľ, ale má byť prebudované na výskumné pracovisko.

Putin prišiel do Teheránu ako účastník summitu organizácie krajín vyvážajúcich plyn, ale ihneď po prílete zamieril do rezidence duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Má s ním rokovať o Sýrii, vládu ktorej podporuje ako Moskva, tak aj Teherán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok