Uzavretý oravský most po úpravach sprejazdnia, železnice posilnia spoje

TASR
14.9.2015 19:51

Na poškodený most medzi oravskými obcami Nižná a Podbiel položia do konca týždňa ľahkú mostovú súpravu, vďaka čomu po nej bude môcť premávať osobná doprava, autobusová doprava a záchranné zložky. Informoval o tom po zasadnutí krízového štábu starosta Nižnej Jaroslav Rosina.

Uzavretý oravský most po úpravach sprejazdnia, železnice posilnia spoje
FB / obec Podbiel

Oprava začne do dvoch mesiacov

"Zároveň sa bude navážať ťažká mostová súprava na vedľajší obslužný most. Ten sa bude stavať odhadom dva mesiace a po ňom sa potom pustí už aj nákladná doprava. Pomocná sústava sa zruší a hneď sa bude pracovať na oprave mosta," doplnil Rosina.

Podľa generálneho riaditeľa Slovenskej správy ciest Romana Žemberu zvažovali aj podoprenie mostnej konštrukcie a pustenie dopravy na jestvujúci most, ale rozhodli sa pre druhú možnosť. "Obidve mostné konštrukcie sú pôžičkou Štátnych hmotných rezerv. Pre toto riešenie sme sa rozhodli hlavne z časového hľadiska. Vieme, že cesta I/59 je na Orave jediná hlavná spojnica smerom na Poľsko. Most vytvoril kritickú situáciu a každé iné riešenie by bolo časovo podstatne náročnejšie," povedal Žembera.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár pripomenul, že po vyhlásení mimoriadnej situácie kontaktovali zmluvného dopravcu SAD Ružomberok, ktorý zabezpečuje prímestskú dopravu. "Rovnako sme vstúpili do rokovania so Železničnou spoločnosťou Slovensko. A musím konštatovať, že aj vďaka ústretovosti ministerstva dopravy boli už dnes na zasadnutí krízového štábu predstavené ďalšie doplňujúce spoje, ktoré budú premávať po železnici medzi Podbielom a Trstenou. A budú sa napájať aj na autobusové spoje SAD, aby bola zabezpečená doprava predovšetkým do práce, do škôl práve v špičke. Počas zajtrajšieho dňa (15.9.) bude tento grafikon doručený starostom obcí, ktorí budú informovať občanov, aby už mohli po štátnom sviatku nastúpiť do práce nerušene," dodal Blanár.

Železnice posilnia dopravu

Železničná spoločnosť Slovensko zahustí železničnú dopravu na Orave na úseku od obce Podbiel po Trstenú. V pracovných dňoch pridá spolu osem vlakových spojov a súčasne zvýši kapacitu polovice vlakov, ktoré jazdia podľa pôvodného cestovného poriadku. Nové opatrenia začnú platiť od stredy 16. septembra. Mimoriadne spoje budú jazdiť po 14 km trati z Trstenej do Podbiela cez Tvrdošín a Nižnú. Celkovo po trase v bežný pracovný deň jazdí desať párov vlakov na linke Kraľovany – Trstená a späť na lokálnej linke, ktorá sa nazýva ľudovo "Oravka".

Na mimoriadne vlaky nadviažu v železničnej stanici Podbiel autobusy, ktoré zabezpečí Žilinský samosprávny kraj. "V mimoriadnych vlakoch platí bežné cestovné, zľavy a iné výhody ako v iných vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko. Časové polohy sa ešte môžu operatívne meniť podľa potreby. Prosíme cestujúcich, aby sledovali oznamy," uviedol Jozef Schmidt, riaditeľ Úseku obchodu Železničnej spoločnosti Slovensko.

Okrem nových spojov ZSSK zdvojnásobila aj kapacitu vybraných deviatich pravidelných vlakov, najmä v čase špičky. "Takmer polovica pravidelných motorových vlakov bude zdvojená alebo posilnená, v každom pribudlo od 62 do 94 miest na sedenie. Kapacitu zvyšujeme postupne od začiatku mimoriadnej udalosti, ako sa zvyšuje záujem o cestovanie," povedal Igor Krško, riaditeľ Úseku prevádzky Železničnej spoločnosti Slovensko.

Prehľad opatrení Železničnej spoločnosti Slovensko

1. Zavedenie štyroch párov mimoriadnych vlakov na trase Trstená – Podbiel a späť (14 kilometrov).
Odchody z Trstenej do Podbiela: 4.58 h (pracovné dni), 7.40 h (pracovné dni), 15.40 h (pracovné dni), 22.10 h (denne)
Odchody z Podbiela do Trstenej: 5.40 h (pracovné dni), 8.10 h (pracovné dni), 16.10 h (pracovné dni), 22.40 h (denne)

2. Posilnenie kapacity pravidelných vlakov (v pondelok 14. septembra premáva deväť z 20 pravidelných vlakov na linke Kraľovany – Trstená posilnených alebo zdvojených). Vlaky so zvýšenou kapacitou premávajú s odchodmi o 4.44 h, 5.29 h, 9.30 h, 11.30 h a 13.39 h z Kraľovian do Trstenej a o 10.45 h, 12.57 h, 14.11 h a 16.42 h z Trstenej do Kraľovian.

3. Pre zvýšený záujem o cestovanie si môžu cestujúci zo staníc a zastávok Dlhá nad Oravou, Podbiel a Nižná až do odvolania zabezpečiť cestovné lístky aj vo vlaku bez osobitnej prirážky, hoci v týchto bodoch je zabezpečený predaj cestovných dokladov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok