Fotografiia utečenca na Twitteri spustila nevídanú vlnu solidarity

ČTK
29.8.2015 00:07

V prepočte viac ako 62 tisíc eur prispeli ľudia počas jediného dňa na pomoc mužovi, ktorý utiekol s dvoma svojimi deťmi do Libanonu z palestínskeho utečeneckého tábora Jarmúk pri sýrskej metropole Damask. Zdieľanie jeho fotografií na Twitteri vyvolalo nevídanú vlnu solidarity.

Fotografiia utečenca na Twitteri spustila nevídanú vlnu solidarity
twitter/Gissur Simonarson

Internetová komunita pomáha

Nór Gissur Simonarson, zakladateľ twitterového účtu Conflict News, ktorý informuje o aktuálnom vývoji v krajinách zmietaných vojnovými konfliktmi, zdieľal na Twitteri fotografie Abdala a jeho štvorročnej dcéry. Otec dvoch detí sa na nich snaží v uliciach libanonskej metropole Bejrút predať perá, aby získal peniaze na obživu. Na Simonarsona sa okamžite obrátilo množstvo ľudí, ktorí chceli Abdalovi pomôcť.

Následná internetová kampaň, ktorá mala pôvodne za cieľ vybrať 5000 dolárov, vyniesla počas 24 hodín vyše 70.000 dolárov. Prispelo na ňu viac ako 2400 ľudí. Peniaze Abdal dostane prostredníctvom humanitárnej organizácie Lebanese 4 Refugees.

"Je pekné vidieť, ako sa ľudia dokážu dať dokopy a zmeniť niekomu inému život," povedal Simonarson.

Podobné výjavy na dennom poriadku

Podobné výjavy ako ten z fotografie, ktorá vzbudila vlnu solidarity, sú ale v uliciach Bejrútu pomerne bežné. Množstvo prevažne mladých utečencov sa snaží privyrobiť si napríklad predajom kvetín, balíčkov vreckoviek či leštením topánok.

V štvormiliónovom Libanone žije v súčasnosti viac ako milión utečencov zo Sýrie. Pred občianskou vojnou, ktorá si vyžiadala už viac ako 250.000 obetí, utiekli nie len sýrski občania, ale aj ľudia žijúci v utečeneckých táboroch ako je Jarmúk.

Pred vypuknutím občianskej vojny v roku 2011 v ňom žilo podľa OSN zhruba 160.000 ľudí. Išlo prevažne o palestínskych utečencov z čias prvej arabsko-izraelskej vojny v roku 1948 a ich potomkov. Z Jarmúku sužovaného bojmi medzi vládnymi silami prezidenta Bašára Asada a islamistami sa podarilo utiecť väčšine obyvateľov, doslova uväznených v ňom ale podľa posledných údajov zostalo asi 6000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok