OSN: Utečenecký tábor v sýrskom Jarmúku pripomína najhlbší kruh pekla

ČTK
10.4.2015 19:06

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzýva svet, aby sa prestal nečinne prizerať masakru.

OSN: Utečenecký tábor v sýrskom Jarmúku pripomína najhlbší kruh pekla
SITA/AP

Deti používajú ako živé štíty

Palestínsky utečenecký tábor Jarmúk na predmestí Damasku, ktorý začiatkom apríla z veľkej časti obsadili islamskí radikáli, stále viac pripomína skôr tábor smrti a svet by sa nemal nečinne prizerať masakru, ktorý sa tam odohráva, varoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. V tábore žije asi 18 000 ľudí vrátane 3500 detí a podľa šéfa OSN ich bojujúce strany používajú ako živé štíty.

„V hrôze, ktorá sa odohráva v Sýrii, predstavuje utečenecký tábor Jarmúk ten najhlbší kruh pekla,“ povedal Pan Ki-mun a vyzval na ukončenie bojov. Iba tak sa dá podľa neho zabrániť „humanitárnej katastrofe obrovských rozmerov“.

Tábor obsadil kalifát

V tábore bojujú od 1. apríla radikáli z hnutia Islamský štát, ktorí ho z väčšej časti obsadili, proti fronte An-Nusra a tiež odnoži palestínskeho Hamasu. Tábor leží na južnom okraji Damasku a sýrska vláda bráni jeho severné časti, aby chránila hlavné mesto.

Pred niekoľkými dňami oznámila, že sa v Jarmúku schyľuje k vojenskému riešeniu. Vo štvrtok sa ešte zdalo, že operáciu podporia aj palestínske organizácie, ktoré zastupujú obyvateľov Jarmúku, najmä Organizácia pre oslobodenie Palestíny. V oficiálnom vyhlásení ale uviedla, že neplánuje podporiť žiadne ozbrojené akcie.

Bez jedla, vody a liekov

Väčšia časť palestínskych skupín zastúpených v Jarmúku boli proti režimu prezidenta Bašára Asada. Hlavnou frakciou je odnož palestínskeho Hamasu Aknáf Bajt al-Makdis, ktorá podporuje sýrsku opozíciu. Niektoré menšie palestínske skupiny sa ale v poslednej dobe obracajú skôr k sýrskej vláde.

V tábore, ktorý bol založený v roku 1957, žilo pôvodne až 160 000 ľudí. Počas občianskej vojny ale tábor začali obliehať a väčšina jeho obyvateľov utiekla. 

Tí, čo v ňom zostali, sú teraz uväznení vo svojich domoch bez prístupu k jedlu a vode, v tábore chýbajú aj lieky. Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe tento týždeň varoval, že situácia na mieste je „viac ako neľudská“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok