Hladina oceánov sa podľa NASA výrazne zdvihne, veľkomestá sú v ohrození

ČTK
27.8.2015 10:39

Podľa amerických vedcov sa za 100 až 200 rokov hladina oceánov zdvihne minimálne o meter, čo zrejme tvrdo zasiahne veľké mestá na pobreží ako Tokio či Singapur. Uviedol to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír.

Hladina oceánov sa podľa NASA výrazne zdvihne, veľkomestá sú v ohrození
SITA/AP Twitter/ForbesTech

Topia sa oveľa rýchlejšie

Ľadovce Grónska a Antarktídy sa topia rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. "Vzhľadom k terajším poznatkom o rozširovaní oceánov v dôsledku globálneho otepľovania o topenia ľadovcov  je prakticky isté, že zažijeme zvýšenie hladiny morí najmenej o meter, pravdepodobne viac," uviedol na webe NASA šéf výskumného tímu Steve Nerom. Pripustil, že sa ale nevie, kedy sa tak stane. Vedci odhadujú, že za sto alebo viac rokov.

Od začiatku ich merania v roku 1992 sa hladiny oceánov zdvihli na rôznych miestach od 7,6 cm do až 23 cm. Tento jav sa teraz zrýchľuje a najskôr sa bude ďalej zrýchľovať. Predpovede hovoria o tom, že do konca tohto storočia hladiny stúpnu o 30 až 90 centimetrov.

Ohrozené oblasti s miliónmi ľudí

Zvýšenie hladín morí a oceánov o približne meter bude ohrozovať oblasti, v ktorých teraz žije viac ako 150 miliónov ľudí, predovšetkým v Ázii. Niektoré tichomorské ostrovy by mohli úplne zaniknúť, vážne postihnuté by boli aj veľké mestá ako Dháka, Singapur či Tokio.

V Spojených štátoch by zvýšenie hladiny zmenilo podobu pobrežia, predovšetkým v štátoch ako Florida. Už teraz veľké prílivy zaplavujú niektoré ulice Miami, čo sa predtým nedialo, upozornil Michael Freila z washingtonského sídla NASA.

Planéta sa otepľuje, a tak ľadovce topia stále rýchlejšie. "Nehovoríme o nejakom futuristickom scenári. Údaje zaznamenané v posledných rokoch ma osobne veľmi znepokojili," upozornil špecialista NASA na ľadovce Tom Wagner.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok