NASA zverejnila unikátne zábery odvrátenej tváre Mesiaca

ČTK
6.8.2015 16:06

Národný úrad pre letectvo a vesmír zverejnil na svojej webovej stránke unikátne zábery odvrátenej strany Mesiaca v pozadí so Zemou.

NASA zverejnila unikátne zábery odvrátenej tváre Mesiaca
NASA

Testovacie fotografie

Zábery obstarala špeciálna kamera na palube amerického satelitu DSCOVR, ktorý okolo našej planéty obieha vo vzdialenosti 1,6 milióna kilometrov a jeho hlavnou úlohou je sledovať slnečné vetry v reálnom čase, napísala NASA.

Animovane predstavené snímky zachytávajú prechod Mesiaca pred Zemou z pohľadu kamery EPIC umiestnenej na satelite. Obe telesá sú pritom ožiarená slnečným svitom. Ide o testovacie fotografie, ktoré družice poslala vedcom NASA pred septembrovým začatím pravidelného monitoringu modrej planéty.

Prvé zábery zhotovila ruská družica

Odvrátenú stranu Mesiaca zo Zeme nie je možné vidieť. Gravitačné sily totiž spôsobujú, že doba obletu Mesiaca okolo Zeme je rovnaká ako jeho otáčanie okolo vlastnej osi. Táto oblasť Mesiaca preto nebola až do roku 1959, kedy jej fotografie poslala na Zem ruská družica Luna 3, ľudstvu známa.

Od tej doby boli zábery odvrátenej strany vyhotovené pri niekoľkých misiách NASA, poznamenala americká vesmírna agentúra. V roku 2008 poslala sériu podobných snímok s prechodom Mesiaca na pozadí so Zemou, ale len čiastočne ožiarenú Slnkom, sonda Deep Impact. Zhotovila ich zo vzdialenosti zhruba 50 miliónov kilometrov. Stredná vzdialenosť Mesiaca od Zeme je 384.403 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok