Obrovská vlna utečencov prišla k maďarským hraniciam, plot ich nezastaví

TA3 TASR youtube/Euronews
25.8.2015 09:33

Za uplynulý týždeň prekročilo srbské hranice takmer 10 tisíc utečencov. Vlnu migrantov sa ešte na gréckych hraniciach pokúšalo zastaviť Macedónsko, ale neúspešne. Skupiny, ktoré pred dvomi dňami prerazili policajný kordón aj zátarasy, sú už pri maďarských hraniciach.

Únia musí zintenzívniť pomoc

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov vyzval európske štáty, aby sa spoločne angažovali v riešení prebiehajúcej migračnej krízy, ktorú počas uplynulého víkendu sprevádzal chaos v Grécku, Macedónsku a Srbsku.

UNHCR vo svojom vyhlásení upozorňuje, že je nutné vyčleniť viac kapacít na bezpečný presun migrantov počas ich cesty do iných častí Európy. Úrad súčasne oznámil, že v pohraničných oblastiach plánuje vybudovať viac prijímacích centier pre utečencov. UNHCR súčasne kritizoval vládu v gréckych Aténach, že zlyhala pri registrácii migrantov pred ich vstupom na územie Macedónska.

Podľa riaditeľa európskej sekcie UNHCR Vincenta Cochotela ostatné členské štáty Európskej únie musia zintenzívniť svoju pomoc. Upozornil, že problém "v najbližšej dobe nezmizne" a zdôraznil, že "postihuje celú Európu."

Potreba riešiť príčiny migrácie

V júli EÚ poskytla Macedónsku viac ako 90.000 eur ako humanitárnu pomoc na pokrytie základných potrieb migrantov prichádzajúcich do tejto krajiny. Grécko, ktoré je v súčasnej kríze s migrantmi spolu s Talianskom pod najväčším tlakom, by malo do roku 2020 zo špeciálneho fondu EÚ, určeného na riešenie problémov spojených s azylantmi, migrantmi a integráciou, dostať takmer 260 miliónov eur. Ďalších 166 miliónov eur by Grécko malo získať z fondu z EÚ na posilnenie kontroly svojich hraníc.

Členské štáty EÚ doteraz nesplnili sľub, že v rámci EÚ ubytujú 60.000 žiadateľov o azyl, keďže naďalej pretrvávajú spory ohľadom kvót.

Okrem poskytnutia pomoci pri zvládaní náporu migrantov šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová zdôrazňuje potrebu riešiť základné príčiny migrácie, ktorými sú napríklad konflikt v Sýrii, nepokoje v Afganistane a niektorých častiach Afriky, či neschopnosť vytvoriť vládu národnej jednoty v Líbyi.

Polícia nezvláda nápor migrantov na hraniciach Grécka s Macedónskom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok