Americkí tajní vymažú milióny záznamov, experti sa obávajú terorizmu

ČTK TA3
28.7.2015 07:56

Americká národná agentúra pre bezpečnosť za zbaví zhromaždených záznamov o telefonickej a mailovej komunikácii miliónov ľudí. Oznámilo to riaditeľstvo amerických tajných služieb. NSA prestane údaje získané vrámci masového zberu používať v novembri.

NSA prestane údaje používať v novembri

Americká Národná agentúra pre bezpečnosť sa zbaví už zhromaždených záznamov o telefonátoch miliónov ľudí, Ktoré získala v rámci masového zberu odtajneného predvlani svojím niekdajším pracovníkom Edwardom Snowdenom. Oznámilo to riaditeľstvo amerických tajných služieb, podľa ktorého prestane NSA údaje používať v novembri.

Kongres v júni schválil zákon, ktorý rozviedkam znemožňuje sledovať telefónnu a internetovú komunikáciu Američanov bez dovolenia súdu, otázku skôr získaných záznamov však nevyriešil.

Teroristická hrozba

NSA zhromažďovala údaje o telefonátoch od roku 2001, kedy Kongres v reakcii na teroristické útoky v New Yorku a Washingtone prijal zákon obmedzujúci súkromie Američanov v prospech boja proti terorizmu. Nová norma schválená minulý mesiac stanovila, že záznamy budú uchovávať telefónne spoločnosti a tajná služba si ju bude môcť vyžiadať len v konkrétnych odôvodnených prípadoch.

Na prechod do nového systému dostali agentúry polročnú lehotu. Milióny už získaných dát, ktoré sú obvykle uchovávané po dobu piatich rokov, však zákon neriešil.

Vedenie tajných služieb uviedlo, že od 29. novembra do nich NSA nebude nahliadať a záznamy začne likvidovať. Podľa expertov to môže znamenať spomalenie potenciálnych akcií proti teroristickým hrozbám, lebo agentúra prostredníctvom starších záznamov mapovala prepojenie medzi možnými páchateľmi útokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok