Americkým tajným stopli sledovací program, kritici vidia hrozby

TA3 TASR
1.6.2015 07:38

Americkí senátori sa nedokázali dohodnúť na predĺžení kľúčových ustanovení zákona, ktorý umožňuje tajným službám vo veľkom zbierať dáta o telefonátoch. Národná agentúra pre bezpečnosť tak zrejme bude musieť program zberu dát dočasne prerušiť.

Senátori odstránili kľúčovú prekážku

Americký Senát neschválil navrhovanú reformu masového zhromažďovania telefonických záznamov Američanov, ktoré uskutočňuje Národná bezpečnostná agentúra. Znamená to, že o polnoci miestneho času (06.00h SELČ) sa tento kontroverzný sledovací program skončil, čo podľa niektorých kritikov môže ohroziť bezpečnosť USA.

Senátori odstránili kľúčovú prekážku brániacu schváleniu reformy, keď súhlasili s tým, že sa ňou budú zaoberať, a to v pomere hlasov 77 ku 17. Konečné hlasovanie o legislatíve s názvom USA Freedom Act sa však neuskutočnilo a môže prebehnúť najskôr v utorok ráno.

Schváleniu zákona na poslednú chvíľu zabránil libertariánsky republikán a uchádzač o prezidentskú kandidatúru Rand Paul, ktorý využil svoje senátorské právo, aby presadil odklad hlasovania. Samotný Paul však pripustil, že zákon Senátom napokon predsa len prejde, hoci aj s niekoľkodňovým meškaním.

Povolenie súdu

Návrh legislatívy počíta s ukončením doterajšej praxe hromadného zhromažďovania údajov o telefonickej komunikácií Američanov, ktorú by mal nahradiť cielenejší prístup. Sledovací program by síce pokračoval, ale v omnoho limitovanejšej podobe.

NSA a ďalšie spravodajské služby by dostali prístup k takýmto záznamom len s povolením súdu v prípadoch dôvodného podozrenia zo spojenia s medzinárodným terorizmom.


Snemovňa reprezentantov schválila reformu, podporovanú Bielym domom a väčšinou demokratov, už 13. mája. Republikáni sú však v tejto otázke hlboko rozdelení na krídlo, ktoré presadzuje pokračovanie sledovacieho programu v doterajšej nezmenenej podobe, a na jeho odporcov presadzujúcich jeho úplné zrušenie.


Biely dom po nedeľňajšej schôdzi vyzval senátorov, aby legislatívu schválili čo najskôr a umožnili tak rýchle prekonanie provizória.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok